• сб. ян. 29th, 2022

Почина проф. д-р Иван Козовски

Byking-of-net.com

ян. 10, 2022

На 83-годишна възраст ни напусна многоуважаваният и обичан преподавател, лекар, общественик и приятел проф. д-р Иван Козовски, съобщиха от Медицинския университет във Варна.

Проф. Козовски е роден на 1 октомври 1938 г. в гр. Козлодуй. Завършва Английска гимназия в София и медицина в Хумболтовия университет – Берлин. Придобива специалност „Акушерство и гинекология“. Работи като ординатор акушер-гинеколог в Районните болници в Айтос и Поморие и завеждащ АГ отделение в болницата в Грудово (Средец). От 1970 г. е асистент в Катедрата по акушерство и гинекология на МУ-Варна, а от 1986 г. е доцент. В периода 1988-2000 г. е ръководител на катедрата по акушерство и гинекология.

През 1975 г. защитава дисертация на тема: „Лечение на стерилитета в семейството с поморийска лиманна кал и луга в курорта Поморие“. Основните му научни разработки са посветени на ехографското изследване в АГ, цезаровото сечение, постоперативните инфекции и тяхната профилактика, урогениталните фистули и технологиите на асистираната репродукция.

Проф. Козовски е автор е на монографиите „Оперативно акушерство“ и „Симптоми и синдроми в акушерството и гинекологията“ и съавтор на учебници по акушерство и гинекология. Член на редколегията на сп. „Акушерство и гинекология“. Член на Американската асоциация по репродуктивна медицина (ААRM), на Европейската асоциация по АГ (EAGО) и зам.-председател на Републиканското дружество по акушерство и гинекология.

Избран е за „Медик на годината“ през 2000 г. Активен публицист и общественик. Общински съветник в Община Варна (1999–2001) и народен представител в 39-ото Народно събрание.

Поклонението ще се състои на 12 януари от 13 ч на Централните гробища във Варна.

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.