• сб. ян. 29th, 2022

Иво Христов: Президентът постигна голяма политическа победа

Byking-of-net.com

ян. 10, 2022

Президентът постигна голяма политическа победа с общата декларация на днешния Консултативен съвет за национална сигурност.

Това гласи пост на Иво Христов, бивш шеф на кабинета на Румен Радев.

Ето целият текст:

Президентът постигна голяма политическа победа с общата декларация на днешния Консултативен съвет за национална сигурност.

Най-напред успя на обедини политическите опоненти около стратегическата външнополитическа линия по отношение на интеграцията на Република Северна Македония в ЕС.

На второ място, декларацията изрично подчертава, че българското вето не е обвързано с никакъв срок и падането му зависи от изпълнението на предявените към РСМ условия.

Този пункт в декларацията коригира лекомисленото изказване на премиера Петков, че проблемите с РСМ ще бъдат решени по нова, бърза процедура, в рамките на шест месеца.

Срокът вече не е предпоставен, а зависи от изпълнението на предявените от България условия, които са съзвучни с копенхагенските критерии за членство в ЕС.

Най-сетне, със самото свикване на КСНС и общата декларация от него, президентът връща процеса по вземане на решения по казуса с РСМ в руслото на легитимните български институции. Медиите, НПО, разговорите с външнополитическите партньори и експертните мнения са елементи от разговора за РСМ. Но само българските институции могат да формулират българската позиция.

Сега имаме консолидиран, надпартиен, надинституционален, национален консенсус и стратегия, която трябва да следваме, за да защитим националния си интерес.

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.