• пт. ян. 28th, 2022

Боян Чуков: В южен Казахстан са влезли предимно от Киргизия обучени джихадисти

Byking-of-net.com

ян. 10, 2022

Боян Чуков, Фейсбук

Ерлан Карин, ръководител на Държавния съвет на Казахстан, заяви, че „събитията в началото на януари в страната са резултат от вътрешни и външни сили“. Според него зад завесата на „газовите протести“ се е разиграла съвсем друга игра, свързана с казахските кланове, а в определени моменти са се включили и външни фактори. Ерлан Карин заяви, че „има място заговор на външни и някои вътрешни сили, тъй като са участвали казахстански и чужди граждани“.

Считам, че събитията в Казахстан нямат еднозначен прочит и Ерлан Карин заявява това по дипломатичен начин. В северен Казахстан, където живеят по наследство много руснаци, украинци и белоруси, нямаше реално вълнения. Големите размирици бяха в южен Казахстан, където целенасочено се провежда политика на изхвърляне на руските училища и руския език.

В южната част на страната в планинските райони е имало лагери за обучение на радикали, които са били под крилото на КНС (Комитет за национална сигурност). Протестиращите палеха административни сгради, медии и режеха човешки глави, което не е типично за „цветните революции“.

В южен Казахстан бунтовете се реализираха под покровителството на КНС и специалните служби на външни фактори. Имаше предателство от страна на част от казахските специални служби. Множеството уранови мини в Казахстан се намират в южната част на страната.

Вероятно основната цел е била разделянето на Казахстан на два анклава. В южен Казахстан са влезли предимно от Киргизия обучени джихадисти, които бяха основна движеща сила срещу армията и силите на реда. Радикалите бяха добре въоръжени и разполагаха с модерна свързочна техника.

Предвид изтласкването на „Ислямска държава“ от Сирия, Ирак и Афганистан вероятно е имало разработени планове за нейното възраждане в южен Казахстан. И по-късното нейно разпространение в Средна Азия.

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.