• вт. ян. 25th, 2022

Асен Василев: Трябва нов подход при формирането на партийната субсидия

Byking-of-net.com

ян. 10, 2022

Вицепремиерът и финансов министър Асен Василев предлага нов подход при формирането на партийната субсидия, така че тя по-точно да отговаря на нуждата на партиите да поддържат мрежа за връзка с избирателите, стана ясно от интервюто му в „120 минути“ пред БТВ.

Васелив коментира и факта, че най-голямата част от субсидията за „Продължаваме промяната“ ще бъде взета от движение „Социалдемократи“ – един от тримата мандатоносители на най-голямата политическа сила, което обаче няма нито един депутат. След като уточни, че парите на „Социалдемократи“ ще се ползват в „Продължаваме промяната“, Василев разви тезата, че „по принцип финансирането на партиите чрез субсидии не е най-добрият механизъм“.

Според него при финансирането на политически сили е нужна устойчива формула, която да не е свързана с „колко депутати или кметове имаш“, а да се определя според минималната издръжка на офиси и сътрудници в областните градове „и дотам“. Василев посочи още, че гражданите имат очакването партиите да имат офис, където те да отидат и да се оплачат.

„Важно е да помислим как някой представен в парламента и общината да има присъствие при гражданите. Ако не е през бюджета, ще го направим зависим от тъмни потоци“, каза още Василев.

В момента партиите получават по 8 лв. на един действителен глас. Вчера преди него и по същия повод лидерът на коалиционния партньор „Има такъв народ“ Слави Трифонов напомни, че партията му настоява за партийна субсидия от 1 лв. на глас и ще постави отново въпроса при обсъждането на бюджета за тази година.

Министър Василев допусна, че темата ще бъде обсъдена, когато Трифонов постави въпроса на дебат.

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *