• чт. ян. 27th, 2022

Иван Нейков: Поставиха капан на новото правителство за пенсиите

Byking-of-net.com

ян. 9, 2022

Хората получават два типа плащане – пенсия и Ковид добавки, а тези добавки не са пенсия, каза Иван Нейков, директор на Балканския институт за социална политика и бивш социален министър. Според бившият социален министър през 2020 г. от Правителството непрофесионално са започнали приказките с увеличението на пенсиите с Ковид добавки и са внушили, че това се брои като пенсия.

По думите на Иван Нейков пред „Фокус“ е бил поставен капан на новото Правителство и в момента добавката за всички пенсионери, независимо с висока или малка пенсия, то тя е една – 120 лв.

Вместо управляващите да обяснят разликата между двата типа плащане, те търсят отговор на обещание, което сами са дали и сами не разбират какво са казали, според бившият социален министър, който допълни още, че хората не получават по-малка пенсия, а по-малко пари, заради наложената им компенсация. Най-големият проблем, според Иван Нейков, е неумението да се обясни от управляващите за различните видове плащания.


А относно осигуровките поред директорът на Балканския институт за социална политика Иван Нейков няма никакви промени.


Заради статутът, че един човек е пенсионер държавата каза: ,,Ето ти едни пари, които ти обещаваме‘‘. Пак казвам – различни аргументи. И в един момент новото управление започна да се усеща за ,,капана‘‘, който му беше поставен и по който се подхлъзна новото мнозинство, и както се казва ,,само си надяна примката на врата‘‘, защото стигнахме до увеличаване дори на тази универсална добавка до всички – и за тези, които взимат минимална, и за тези, които взимат максимална пенсия, на всички – 120 лв.

В един момент обаче новото ,,мнозинство‘‘ се усетиха, че са направили грешка и започна обратен път. Един от начините да се преодолее тази ситуация, е да бъде намалена тази добавка и заради това, новото решение е тя да стане 60 лв. да речем.

Източник: frognews.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.