• сб. ян. 29th, 2022

Бойко Ноев: Нищо не налага България да прави отстъпки на РСМ в този момент

Byking-of-net.com

ян. 9, 2022

„Нищо не налага България да прави отстъпки в този момент. Топката е в полето на Северна Македония. Те са на една думичка разстояние от нашето съгласие. … В Република Северна Македония е забранено да си българин. Това е най-краткото описание на проблема между нашите две страни“.

Това коментира в предаването „Неделя 150“ на БНР бившият министър на отбраната и дипломат Бойко Ноев. Според него в РСМ вече десетилетия тече процес на дебългаризация.
Бойко Ноев: Нищо не налага България да прави отстъпки на РСМ в този момент

„Не се прави магистрала, жп, дигитална свързаност, защото някои кръгове в Скопие продължават да считат, че откъсвайки България от РСМ, българизацията ще бъде приключена окончателно. … Премиерът не трябва да търси причините за това защо няма самолетна линия София-Скопие, като отиде там, а трябва на 18 януари да отиде в Скопие с ясно разбиране за тези причини“.

По думите на Ноев, няма как да се надгради политическа позиция с работна бизнес група: „Защото българският бизнес не е допускан в РСМ, за разлика от сръбския, гръцкия и албанския бизнес. … Премиерът Кирил Петков да отиде в Скопие с ясно послание, че два въпроса останаха. Една думичка в Конституцията на Северна Македония и съгласие по петте точки. България иска българите в РСМ да бъдат включени наравно с останалите части от народи – има изброени 7 народностни групи, а ги няма само българите. Ние искаме българите да бъдат добавени в Конституцията на РСМ“.

Бойко Ноев призова премиера Петков да бъде внимателен с темата РСМ, защото тя е хлъзгава. „Ако КСНС излезе със съвместно заключение и препоръки – значи нещата вървят в правилната посока, ако това не се случи – значи България има проблем“, коментира Ноев.

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.