• чт. ян. 27th, 2022

Зам.-здравният министър призна: Нямаме данни дали има починали с три дози

Byking-of-net.com

ян. 7, 2022

България е в подножието на пика на новата COVID вълна. Поддържаме плато в последните дни, тъй като имаме 5000-6000 нови случая на ден. Това заяви зам.-здравният министър доц. Георги Иванов. В София COVID леглата са заети на 60%.

„Общите проучвания показват, че Омикрон протича по-леко. Това означава, че повечето болни ще се лекуват в домашни условия. В тази връзка предвиждаме да увеличим броя на COVID  зоните”, обясни доцентът.

По думите му проблемът с фалшивите зелени сертификати е сериозен. Към момента има 32 дела за издаване на неистински документи.
„Ваксината не е панацея. Тя не ви пази от заразяване, но подпомага за по-лекото протичане на заболяването. За това трябва да се имунизираме”, обясни още зам.-министърът на здравеопазването.
Той коментира и дали ще има затягане на мерките при още по-голям брой заразени.

„За съжаление, вероятно ще се премини към онлайн обучение. Ще следим стриктно училищата. Децата разнасят вируса и заразяват родителите си”, заключи той.

На въпрос дали има починали с три дози, той заяви, че не се разследва подобен случаи. „Нямаме точна статистика за бустерните дози, правим анализи и като имаме данни ще ви ги съобщим. Да, България не е обобщила статистика дали има починали граждани с три дози“, каза доц. Иванов.

На въпрос дали може да има денонощен достъп до ваксиниране, той заяви, че може да се направи, но до момента практиката е показала, че само се харчи ресурс, защото няма достатъчно желаещи за ваксинация.
С най-голямо внимание следим какво се случва в училищата след ваканцията, защото децата разпространяват вируса в семействата си. Стойностите на затваряне на училищата са при 500 болни на 100 000 души.

„Данните, които представи проф. Огнян Кунчев са точни. Ние сме в подножието на пика. Случаите са между 5000 – 6000 души на ден. Цифрата от 100 000 на ден е апокалиптична“, заяви зам.-здравният министър.

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.