• ср. ян. 19th, 2022

Д-р Недялко Калъчев: Омикрон е у нас още от 17 декември

Byking-of-net.com

ян. 7, 2022

Прогресивно расте броят на положителните за Омикрон проби. Това обясни пред БНР д-р Недялко Калъчев, собственик на една от най-големите вериги лаборатории у нас – „Цибалаб“.

Биолозите в лабораторията работят със серии от по 48 проби. Първата положителна за Омикрон проба е била от 17 декември и е била 1 от 48, поясни Недялко Калъчев.

На 22 декември положителни са били 3 от 48 проби, на 23.12. – 8 от 48, на 30.12. – 17 от 48, а сега, след празниците броят на положителните за Омикрон проби е достигнал 27 от общо 48.

Д-р Калъчев предполага, че в края на другата седмица новият вариант окончателно ще измести Делта, а в София това вече е станало.

В лабораторията досега няма засечена комбинация между Covid-19 и грип.

При ваксинираните има по-„изкривена“, по-лека картина на протичане на заболяването, посочи Недялко Калъчев в коментар за симптомите на новия вариант.

Има увеличен брой позитивни проби на подрастващи.

По непредставителни наблюдения засега ситуацията с новия вариант е по-добра, отбеляза Калъчев.

„Говорим за по-млади хора, активни млади хора и част от тях и с някаква ваксина някъде във времето. Не сме засекли човек с бустерна доза и Омикрон положителен. Такъв нямаме, но това са непредставителни данни,“ обясни специалистът.

Хубаво е да измерим антителата, да знаем кой да бъде приоритетно убоден, коментира Недялко Калъчев, запитан дали преди поставяне на бустерна доза ваксина трябва да се прави изследване.

„Логиката е да няма свръхдразнене, следователно е хубаво да се види къде са горе-долу тия антитела. Хубаво е, макар че не е фатално.“

Калъчев предупреди за предстоящ недостиг на бързи антигенни тестове.

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *