• чт. ян. 27th, 2022

До този момент няма контакт със застрахователя на „Вера Су“

Byking-of-net.com

ян. 7, 2022

До този момент нямаме контакт със застрахователя на „Вера Су“, опитваме се да влезем във връзка. Това каза в кулоарите на парламента министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев, предаде БТА.

Плавателният съд заседна в скалите край местността „Яйлата“ до Камен бряг миналата година с екипаж от девет души на 20 септември м.г., докато плаваше под панамски флаг и превозваше 3000 тона торове. Екипажът напусна плавателния съд на 6 октомври, а в края на месеца беше проведена сложна спасителна операция за изтеглянето на кораба.

На 23 декември м.г. собственикът на „Вера Су“ обяви, че напуска и снема отговорността си като такъв, посочи министърът. Към този момент, по думите му, разходите на българската държава за спасяването на кораба са около 2,5 млн.лв. по неокончателни данни.

Сега корабът е на сух док в „Терем Флотски арсенал“ – Варна и са предприети всички мерки да остане в това състояние, за да не губи държавата повече пари, съобщи Събев.

Министерството на транспорта е наело адвокатска кантора, която трябва да влезе в преговори със застрахователната организация.

Николай Събев подчерта, че за в бъдеще е важно в Кодекса за търговското корабоплаване да бъде предвидена възможността, когато корабособственик изостави кораба си и той е в български териториални води, държавата да може да се разпореди /да го продаде или да бъде нарязан на скрап/.

Имало е вече разговори с транспортната комисия в парламента и е получено уверение бързо да бъде внесена поправка в кодекса, за да могат компетентните органи да се разпоредят. Според Събев състоянието на „Вера Су“ е такова, че е по-добре да бъде нарязан.

В отговор на въпрос министърът обясни, че от момента, в който сме обявили, че искаме да преговаряме с авиокомпании за въздушна линия София-Скопие, вече има две оферти, които са достатъчно сериозни.

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.