• чт. ян. 27th, 2022

Георги Апостолов: Децата търсят убежище във виртуалния свят заради реални тревоги

Byking-of-net.com

ян. 7, 2022

Много е важно не колко време детето ползва Интернет, а за какво, каза в интервю за БНР Георги Апостолов, координатор на Националния център за безопасен Интернет.
Често децата използват Интернет като убежище от техни реални тревоги и проблеми в ежедневието, подчерта Апостолов.

По думите му проблем има, когато това нарушава обичайния ритъм на живот. Тогава трябва да се опитаме да разберем какъв е емоционално-психическият дефицит, който едно дете запълва, като се крие в Интернет толкова дълго време.

„Ние трябва да търсим корена – причината това дете да търси убежище и укритие във виртуалния свят. Всичко, което касае детето и родителството, опира до думичката „разговор“. (…) Това е начинът да се установи линия на доверие между родител и дете, така че то да се отвори и да сподели какви други проблеми има, какво го тласка към това нещо.“

В чужбина това е нова ниша за бизнес на комерсиално ориентирани психиатри и психотерапевти, които правят мечешка услуга и на родителите, и на детето, допълни Апостолов.
Той коментира темата, след като компютърните игри под формата на игрово разстройство бяха включени в класификатора на поведенческите разстройства на Световната здравна организация.
„Става въпрос за игрово разстройство и то не е в частта зависимости, защото няма зависимост. И всички паникьорски, сензационни заглавия – един час в Интернет е все едно един грам хероин и подобни неща, нямат нищо общо с действителността“, коментира Георги Апостолов.
Апостолов разграничи пристрастяването и зависимостите от поведенческите разстройства.

За да се определи като такова, игровото разстройство трябва да продължава минимум 12 месеца и да нарушава обичайния ритъм на живот. Това се изразява в недостиг на сън, неглижиране на учебните занятия, прекъсване на контактите със съученици, резки промени в настроенията и нервни кризи.
Това са редки случаи – говорим за около 2% от потребителите на Интернет, поясни Георги Апостолов.

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.