• пт. ян. 28th, 2022

Вълчев за горенето на боклуци край Ст. Загора: Импровизират или, както вероятно ще се окаже, лобират

Byking-of-net.com

ян. 7, 2022

Продължават импровизациите на “промяната” по темата “Марица-Изток”. Предложението за парогазова централа на служебното правителство ще бъде заменено с горене на боклуци. Една глупост ще бъде заменена с друга. Ще затворим мините и ще купуваме нови котли. Ще намалим въглеродния двуокис, но ще тровим района с много други вредни вещества и съединения.

Това коментира във фейсбук депутатът от ГЕРБ и  бивш министър на образованието Красимир Вълчев.

„Екип от най-добрите български учени е изготвил завършен анализ и предложения за технологични решения за преходни технологии, които едновременно да намалят емисиите на CO2 и да позволят запазване през следващите поне 15 години производството на енергия от въглища, докато крайните технологии за съхранение на енергия от възобновяеми енергийни източници достигнат технологична зрялост и станат по-ефективни.“, посочва той.

Според него преходът към нисковъглеродна енергия е преди всичко технологичен. Затова правителствата на всички развити страни разчитат на научния и експертен потенциал на академичните среди и им възлагат изготвянето на решения за осъществяване на прехода.

„У нас нито Асен Василев, нито министърът на енергетиката са поискали да се запознаят с предложенията на учените. Вместо това импровизират. Или, както вероятно ще се окаже, лобират.“, завършва той.

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.