• чт. ян. 27th, 2022

Властта се разбра за компенсациите на пенсионерите, чиито пенсии са намалени

Byking-of-net.com

ян. 7, 2022

Компенсациите за пенсионерите, чиято преизчислена пенсия заедно с Covid добавката от 60 лева е по-ниска спрямо получаваната от тях сума в края на 2021 година, когато добавката беше 120 лева, вече са договорени. Изплащането ще започне с пенсиите за февруари, съобщиха от Министерството на труда и социалната политика.

Механизмът на компенсирането е договорен на среща на предствители на социалното и финансовото министерства и НОИ.

Решено е, че заедно с пенсиите си за февруари ощетените възрастни хора ще получат компенсации за първите два месеца на годината. Целта е да бъдат компенсирани всички случаи на намаление на доходите на пенсионерите. Размерът на компеснацията ще покрива намалението, което е различно за всеки отделен случай. Компенсацията ще се дава заедно с Covid добавката от 60 лева.

Намеренията на правителството бяха да няма ощетени пенсионери след промените в пенсионното законодателство, но такива има – например сред категорийните работници и това налага новата мярка.

Целта е допълнителните средства да компенсират всички случаи на намаление на дохода на пенсионерите за януари и следващите месеци. Изплащането им ще започне с пенсиите за февруари, когато пенсионерите ще получат и компенсациите за януари и февруари.

Необходимият финансов ресурс за обезпечаване на плащанията ще бъде осигурен по бюджета на Държавното обществено осигуряване.

Общият разход за пенсии и добавки през 2021 г. е с над 2,2 млрд. лв. по-висок в сравнение с разхода за 2020 г.

От днес Националният осигурителен институт започна изплащането на пенсиите за първия месец на 2022 година заедно с месечната ковид добавка от 60 лв. С това плащане пенсионерите ще получат и увеличението на пенсиите си за периода 25-31 декември 2021 г. след тяхното преизчисление, което влезе в сила на Коледа, уточняват още от МТСП.

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.