• сб. ян. 29th, 2022

Шефът на „Булгаргаз“ потвърди: Писмото от Азербайджан е много отсро, изпратено е до МС и ДАНС

Byking-of-net.com

ян. 6, 2022

Не става въпрос за политически интриги. Следваме стриктно закона. „Булгаргаз“ ценообразува по наредба на КЕВР. Това каза в предаването „Още от деня“ по БНТ изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Николай Павлов по повод увеличението на цената на природния газ с 30% от 1 януари.

В наредбата ясно се казва какво влиза в цената, заяви Павлов и показа диаграма на ценообразуването.

Ние нямаме право да се отклоняваме от наредбата, отбеляза той.

Николай Павлов заяви, че „Булгаргаз“ продава на значително по-ниска цена от цената на европейските газови пазари, като по този начин са спестени стотици милиони левове, които са разпределени от държавата за здравеопазването, пенсии, социални услуги.

Попитан защо България търпи загуби заради непълните доставки на азерски газ, изпълнителният директор на „Булгаргаз“ каза: „Азерският газ трябва да се доставя на гръцката връзка. Гръцката връзка не е построена. Ние спасихме договора, договорът беше спасен от „Булгаргаз“, той беше в риск месеци наред“.

Припомняме, че преди празниците Николай Павлов каза, че има писмо от Азербайджан, с което се настоява за съдебни действия срещу виновните за изтичането на конфиденциалната информация. Той каза, че при това положение изпълнението на договора може да бъде „затруднено“. Вчера пък министърът на енергетиката Александър Николов заяви, че такова писмо няма.

Писмото е много остро и е получено в „Булгаргаз“ на 24 декември, каза Павлов. И разказа: „Ние сме го изпратили до всички институции, които не попадат в забранителните клаузи на договора. Копие от него е изпратено и до Министерството на енергетиката и Министерски съвет, има го и министърът на енергетиката. Сигнализирали сме и ДАНС, посочи Павлов, като уточни, че няма представа откъде би могъл да е течът на информацията.

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.