• пт. ян. 28th, 2022

Рамадан Аталай: Правителството не знае какво става в етергетиката, а и бавно се учи

Byking-of-net.com

ян. 6, 2022

Рамадан Аталай с критики към правителството заради енергийната криза и мораториума

Повишаването на цените на всички енергии не се дължи на това, че липсва електроенергия или имаме недостиг на газ, всичко това е вследствие от геополитика и е световна тенденция. Новото правителство се чуди как да излезе от създалата се ситуация. То се забави с реакцията си, защото няма представа какво се случва в енергетиката, освен това и бавно се учи. Това заяви Рамадан Аталай от ДПС в предаването „Лице в лице“ по БТВ.

Още в основата на интерконектора грешката е много голяма и тя е, че цялостното проектиране бе дадено на една компания. Това трябваше да е общ проект между Гърция и България. Не може да се говори за саботаж, това е нереалистично“, обясни той.

По думите на Аталай има проблеми, които и това правителство няма как да реши. „Те обещаха, че през януари ще потече газ по тръбата, но това няма да се случи дори през юли месец. Цялостното трасе вече се строи от една гръцка фирма. Проблемът е и в липсата на диверсификацията на доставката на газ в България. Явно, че не успяхме да отстоим позицията си нито пред Европа, нито пред съседите си“, обобщи политикът.

Рамадан Аталай коментира и мораториума върху повишаването на цената на тока.

„Това не е най-неработещото нещо, което може да се случи в една държава, в които има работещи пазарни механизми. Ако бяха се вслушали в предложението на ДПС, цената щеше да падне. С мораториумът направиха така, че газът на потребителите не е защитен. Това решение вкара България в 200 млн. лева загуби в същия ден. С всеки изминал ден, ние трупаме загуби. 30% намаление от тавана означава, че 150 млн. лева допълнително трябва да се дадат на бизнеса. Затова инфлацията расте, а това означава, че ние плащаме от джоба си компенсацията за бизнеса“, подчерта политикът.

„По време на комисията по бюджет и финанси и енергетика се реши да се вземе балансиран подход от гледна точка на правителството, но то още не е влязло в час. Докато се даде компенсация на бизнеса пък, някои ще фалират“, предупреди Аталай.

„Проблемът с „Топлофикация-София“ трябва да се реши кардинално. Политиците не взимат решение, защото ще се отрази на изборите“, заяви той.

„Правителството трябва по най-бързия начин да помага на енергийно бедните и да компенсира бизнеса в рамките на 3-4 месеца, когато ще сме в тежка ситуация. След 5 месеца вече ще е късно“, даде съвет Аталай.

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.