• чт. ян. 27th, 2022

Проф. Дронзина: Контингентът, въведен в Казахстан, не е миротворчески, а руски бойни части

Byking-of-net.com

ян. 6, 2022

Нурсултан Назарбаев наистина все още управлява Казахстан. Когато той се оттегли, за първи път виждах в живота си централноазиатски политик да се оттегли приживе от позицията, която заема. Твърде бързо обаче стана ясно, че Касим-Жомарт Токаев е една фигура, която е изключително подчинена на първия президент. На всичко отгоре Назарбаев запази позицията си на председател на Съвета за безопасност, който е по-високо от президента“.

Това коментира пред БНР политологът проф. Татяна Дронзина.

Тя подчерта, че едно от основните искания на бунта е бил „Вън стареца от политиката!“, което се отнася за Назарбаев.

„Изгради се една система на корупция и на представителство на политическите интереси, като не отричам големият принос на Назарбаев в консолидирането на тази държава. Така се случва, когато един политик не знае кога да слезе от политическата сцена,“ коментира тя.

Проф. Дронзина подчерта, че според Конституцията Назарбаев и семейството му остават недосегаеми за финансов одит и следователно запазват всичко и са с развързани ръце да продължат корупционните практики, които са упражнявали досега.

„Тези протести са шанс за правителството да инициира широк диалог с населението за болезнените и непопулярни реформи, които трябва да бъдат предприети в Казахстан“, смята тя.

По думите на проф. Дронзина наративът за външни провокатори на протестите е любим за всички управляващи в страните от постсъветското пространство – в това число и Русия.

„Откакто този наратив в продължение на 30 години се използва, аз така и не можах да разбера кои са тези външни сили. Този път в Казахстан беше въведен наратив за терористи, подготвени отвън, което не е реалната ситуация на нещата. Просто на хората им дойде до гуша от бедност и корупция, затова протестират, въпреки че го правят доста нецивилизовано на някои места. Контингентът, който беше въведен, не е миротворчески, той е военен. В момента виждаме въведени само руски сили, за които беше казано, че са започнали операция за прочистване на Алмати. Това са части, обучени за бойни действия, те се отнасят към мирните граждани като към въоръжени противници,“ коментира тя.

Това решение за въвеждането на контингента не е взето в Казахстан или в Армения, а е взето в Русия, категорична беше проф. Дронзина.

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.