• сб. ян. 29th, 2022

Николов: Правителството иска компенсации от компанията, изграждаща интерконектора Гърция – България

Byking-of-net.com

ян. 6, 2022

Депутатите изслушват министъра на енергетиката Александър Николов за забавяне в строителството на газовия интерконектор България-Гърция и начисляването на неустойки по договора за изпълнение, предаде Новини.бг.

Настоящото правителство е изпратило писмо до акционерите на проектната компания „Ай Си Джи Би“ (ICGB) на газовата връзка между Гърция и България с искане за начисляване на компенсации и да няма следващо отлагане, отговори министърът на енергетиката Николов по време на изслушване в парламента.

Към момента са изготвени всички линейни графици и се наблюдават за изпълнението им от оперативното ръководство и заетите лица, допълни министър Николов.

Енергийният министър припомни предисторията на проекта. Началото му е поставено през 2009 г., когато е подписан Меморандум за разбирателство между Гърция и България. Николов след това посочи всички ключови етапи от развитието на проекта.

Проектът IGB (Междусистемна газова връзка Гърция-България) се реализира от смесеното инвестиционно дружество „Ай Си Джи Би“ АД, регистрирано в България през 2011 г. с акционери Български енергиен холдинг (БЕХ) ЕАД (50 процента) и IGI Poseidon (50 на сто). Съакционерът Ай Дже Ай Посейдон (IGI Poseidon) e дружество, регистрирано в Гърция, с акционери гръцката публична газова корпорация ДЕПА (DEPA S.A.) (50 процента) и италианската енергийна група Едисон (Edison) SpA (50 на сто).

В съответствие с устава си „Ай Си Джи Би“ АД следва да бъде собственик на газопровода IGB, като извършва финансиране на реализацията му, разпределяне на преносния му капацитет и получаване приходите от преноса на природен газ.

Газопроводът IGB се проектира да се свърже с гръцката национална газопреносна система в района на град Комотини (Гърция) и с българската национална газопреносна система на Стара Загора. Планира се общата дължина на газопровода да е 182 км. и проектен капацитет до 3 млрд. куб. метра година в посока Гърция-България.

В зависимост от пазарния интерес към ползване на по-голям капацитет и възможностите на съседните газопреносни системи, капацитетът е проектиран да се увеличи до 5 млрд. кубични метра в година, като следва развитието на пазара и по този начин позволявайки обратно подаване (от България към Гърция) с допълнително изграждане на компресорна станция.

Налице е подписан Меморандум за разбирателство между Ай Си Джи Би“ АД и ТАП (TAP) AG относно съвместни действия във връзка с бъдещо свързване на газопровода IGB и с Трансадриатическия газопровод.

Бившият енергиен министър, сега депутат, Теменужка Петкова обвини, че Николов чете предварително написани опорни точки.

„Нека всички да видят колко работа е свършена. Не е необходимо с назидателен тон да ми четете това, което са ви написали от ICB. Не се справихте и с това, защото по-важно беше да се изчегърта ГЕРБ“, заяви в отговор Петкова.

Очаквайте подробности!

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.