• пт. ян. 28th, 2022

Корнелия Нинова: Ще защитим хората от произвола на колекторските фирми (НА ЖИВО)

Byking-of-net.com

ян. 6, 2022

„След тежките кризи, които настъпиха в България – икономическа, енергийна и социална и повишаването на цените, хората са подложени на психологически, по наша информация, на някои места и на физически натиск за събиране на вземания. Целта на нашата среща днес е държавата да си влезе в ролята и да защити хората от произвол.“

Това заяви лидерът на БСП, вицепремиер и министър на икономиката Корнелия Нинова преди заседанието на експертен съвет за закон за колекторските фирми.

„Поисках от коалиционните партньори да задействаме клауза в коалиционното споразумение, която изисква свикване на експертен съвет за подготовка на общ законопроект,“ обясни вицепремиерът.

„Има разбиране, всяка от партиите в коалицията излъчи свои представители, днес е нашата първа среща и започваме подготовка на ред и правила, по които да се събират тези вземания. Да се сложи край на тормоза над хората и всичко да се осъществява по ред, правила и контрол“, категорична бе Нинова.

„В България в момента има регистрирани в БНБ 17 колекторски фирми. Оттам нататък обаче – как се събират вземания, на кого се възлагат те, какви са начините, с какви средства си служат тези хора, за да събират вземанията – е неуредено“, изтъкна вицепремиерът.

„Затова ще предложим, вероятно в закона за защита на потребителите, да се въведат правила и ред за събиране на тези вземания“, поясни Нинова.

„Един от проблемите е, че няма уредена процедура за информираност, а има допълнително натоварване с такси и лихви, които не са педантично уредени в закона. В КЗП постъпват ежедневно жалби, ние сме длъжни да реагираме и темата да потребителите ще стане приоритетна за нашето министерство“, заяви Нинова.

„Не трябва да се слагат публични обяви пред жилищата на хората, не може някакви хора идват и започват да заплашват и тормозят. Ще има ред, по който ще могат да бъдат нормално информирани и да могат да обжалват“, заяви вицепремиерът.

На въпрос за цените на мобилните оператори, Нинова каза, че намерението на мобилните оператори е спряно със заповед на министерството. То е определено като нелоялна търговска практика.

„Причината е, че А1 и Теленор поискаха увеличение с две години назад. Те нямат право на това. Те се опитаха, чрез нелоялната търговска практика, да вдигнат и за 2020 и за 2021 г. назад. Издадохме заповед и тя важи. В момента не могат да увеличат и с 1 стотинка. Виваком са поискали увеличение само за 2021 г. и в договорите това го има, така че те могат да вдигнат цените. Двата оператора към момента не могат за нищо да вдигат цените“, отсече Нинова.

„Теленор и А1 са обжалвали в съда заповедта на министерството, нека изчакаме решението на съда“, добави тя.

Очаквайте подробности

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.