• сб. ян. 29th, 2022

Бойко Рашков: Подвижните урни бяха използвани за манипулация на изборите

Byking-of-net.com

ян. 6, 2022

На изборите през 2021 е са образувани извънредно много подвижни избирателни секции. Това стана ясно от изказване на Антоанета Николова от „Демократична България“. По този повод тя инициира изслушване на вътрешния министър Бойко Рашков.

„Подвижните урни, които бяха феномена на миналите избори се използваха като масова практика за заобикаляне на машинното гласуване. Не може да не сте видели какво се случи в Разград, Пазарджик, Шумен, Хасково, Благоевград и др. региони на страната. Два пъти е нараснал броя на желаещите да гласуват с подвижна секция във Върбица в Шуменско, където подвижните урни са били повече от другите секции. Или в Стамболово, където 50% от избирателите са гласували с подвижни урни. Инвалидизирани са били цели семейства и фамилии, приемани са епикризи от хора, изкарали пневмония през 2018„, заяви Цонева от парламентарната трибуна.

Нейните съмнения бяха потвърдени от вътрешния министър.

По думите на Бойко Рашков на много места в страната са получавани данни и са образувани стотици досъдебни производства както за изборите през юли, така и за вота през ноември именно заради големия брой подвижни избирателни секции. „Разкрити са случаи за издаване на медицински документи с невярно съдържание, за да може да се гласува с подвижна урна. Установено е едно и също лице, което е издавало огромен брой такива документи“, заяви министърът пред депутатите.

Разград е рекордьор по образувани досъдебни производства по този казус, като най-много от тях са образувани не от МВР, а от прокуратурата там, подчерта Рашков.

Очаквайте още подробности.

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.