• пт. ян. 28th, 2022

Традицията с водосвета на бойните знамена започва цар Симеон I, минава през цар Борис III до днес

Byking-of-net.com

ян. 5, 2022

На Богоявление ще бъде отслужен водосвет на бойните знамена, флаговете и знамената-светини на Българската армия.

Традиционният Богоявленски водосвет на бойните знамена, флаговете и знамената-светини на Българската армия ще бъде отслужен на 6 януари 2021 г., четвъртък, на пл. „Свети Александър Невски“ в София. 

Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев ще участва утре в церемонията. Той ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия и ще положи венец пред паметника на Незнайния воин.

Председателят на Народното събрание Никола Минчев и народни представители също ще уважат на водосвета. Ще присъстват още висши военни, народни представители, представители на местната власт, на военнопатриотичните съюзи, общественици.

Граждани ще имат достъп до събитието след 9.45 часа през три пункта за проверка – при улиците „Шипка“ и „Париж“, при ул. „Раковска“ и ул. „Оборище“ и при южната страна на храм-паметника „Свети Александър Невски“.

Богоявленският водосвет ще бъде отслужен и във всички гарнизони на Българската армия.

Значението на знамето се е формирало още в дълбока древност, а най-старите сведения за българско знаме имаме от времето на княз Борис I. В кореспонденцията му с папа Николай I през 866 г. се споменава, че старите българи са носили като знаме конски опашки. След това папата отговаря, че след покръстването си, българите трябва да имат знаме с извезан върху него Христов кръст. Сведения за това как точно е изглеждало знамето ние нямаме, но имаме информация, че българите са имали знамена още по времето на цар Калоян (1197 -1207г.). Знаем, че по времето на цар Иван Асен II върху знамето е бил забоден нарушения договор с Тодор Комнин.

До днес за българите знамето е един от най-важните символи на националното единство, свързан с паметта на хилядите воини, дали живота си за родината. В мирно време знамето продължава да е много важен знак за войнската чест и доблест. На празничния 6 януари, Богоявление (Йордановден), по традиция в София се провежда тържествен водосвет на бойните знамена, флаговете и знамената-светини на Българската армия.

Според каноните на църквата бойното знаме се освещава само веднъж, при даряването му на военния отряд, а на празника Богоявление, след Великия водосвет, се благославят и знамената. Според християнската традиция богоявленската вода има сила да унищожава злите сили, да отмива старото, да дава живот и ново начало.

За първи път водосвет на знамената е отслужен по времето на цар Симеон I преди битката при Ахелой през 917 година. До падането на България под османско владичество преди всяка битка, която води българската войска, се извършва водосвет.

След Освобождението тази традиция е възстановена от първия военен министър на Княжество България Пьотр Дмитриевич Паренсов и продължава до 1946 г.

Тогава ритуалът се е провеждал на 19-и януари, като е включвал военен парад, приет от Н.В.Царя, молебен и водосвет.

По времето на цар Борис III топовни гърмежи оповестяват осветяването на водата, с която софийският кириарх поръсва присъстващите в павилиона и войските. След привършване на водосвета частите от гарнизона минавали в церемониален марш, командван от командира на 1-и Софийски полк полк. Рафаил Жечев и приет лично от Н.В. Царя. Следва поздрав от царя и царицата към събралите се граждани.

След демократичните промени у нас ритуалът Водосвет на бойните знамена и флагове е възстановен през 1993 г. Оттогава, всяка година на 6-ти януари – Богоявление, във всички гарнизони в страната, най-висшият йерарх на Българската православна църква в епархията, след прочитане на молитвата „За успех на народа”, ръси със светена вода за здраве и успехи представителни части на Българската армия и нейните бойни знамена. Следвайки традицията от времето на Борис III президентът на страната приема почетния строй на представителните части на Българската армия.

По традиция на утрешния 6 януари 2022 г. ще бъде отслужен и тържествен водосвет по случай Богоявление. Водосветът ще бъде отслужен до езерото в ж.к. „Дружба“, след което ще бъде проведен ритуалът на изваждане на Светия кръст от водите на езерото.

В цялата страна ще бъде отбелязан един от най-почитаните зимни празници – Богоявление или Йордановден. 

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.