• сб. ян. 29th, 2022

Проф. Кантарджиев: Преболедувалите Омикрон ще са защитени от другите варианти на COVID-19

Byking-of-net.com

ян. 5, 2022

Едно от интересните неща в биологията на новия вариант Омикрон е, че той много по-рядко засяга белия дроб. Това каза проф. Тодор Кантарджиев за предаването „Добър ден България“ на Радио „Фокус“.

По думите му има достатъчно епидемиологични данни, че новият Омикрон е по-щадящ белите дробове от другите варианти и който го изкара е защитен и от Делта, и от Алфа варианта. Обратното обаче не е вярно, каза още проф. Кантарджиев.

„Делта вариантът ще продължи да доминира още известно време, но ще бъде изместен от Омикрон в нашата страна. Сега, едно хубаво нещо, което е доказано, е, че тези, които са прекарали инфекция с Омикрон са защитени от другите досегашни варианти. За съжаление обаче не е така с хората, прекарали Делта или Алфа варианта в нашата страна. Те не са достатъчно защитени от Омикрон.

Едновременно няма вероятност да се хванат двата варианта, защото както ви казах, РНК-овите вируси се изместват при инфекцията. А пък вероятността да хванеш два различни коронавируса е толкоз малка, пренебрежимо малка, че не си струва да я коментираме, защото такава е биологията на вируса. Важното е хората да знаят – който е прекарал миналата година коронавирус е хубаво да се ваксинира, за да е готов за разпространението на Омикрон, в смисъл организма да има имунна защита в достатъчна степен“, обясни здравният експерт.

Проф. Кантарджиев допълни, че всички досега действащи имунизационни кабинети започват да работят, а от края на седмицата ще се включат и някои мобилни пунктове за ваксинация, които бяха инициирани от столичният кмет Йорданка Фандъкова, в които изнесени пунктове без предварително записване на час, всеки може да си постави някоя от одобрените в ЕС ваксини.

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.