• пт. ян. 28th, 2022

Парламентът отхвърли искането за временна комисия за противоепидемичните мерки

Byking-of-net.com

ян. 5, 2022

Парламентът отхвърли искането на „Възраждане“ за създаването на временна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства относно въведените на територията на Република България противоепидемични мерки срещу COVID-19. Против предложението гласуваха 64 народни представители. 30 се въздържаха, а 51 бяха „за“.

Дебатът за учредяването на комисията започна още преди Коледа, но времето на депутатите не стигна за гласуване. Така обсъжданията продължиха в първия работен ден след празниците. В мотивите към проекта се посочва, че е необходима пълна информация за заболяването, разпространението на вируса и въздействието на въведените противоепидемични мерки. Вносителите смятат още, че изясняването на тези факти и обстоятелства ще даде яснота на всички действия на управляващите и ще насочи бъдещото управление на кризата в правилната посока.

„Кой ще носи отговорността за абсолютно безсмислено похарчените милиони левове. Прекалено много са въпросите, а отговорите се броят на пръстите на едната ръка. Няма ясно, няма прозрачност,“ подчерта лидерът на партията Костадин Костадинов.

Хасан Адемов от ДПС не откри смъсъл от създаване на подобна комисия.

„По-важният въпрос е на какво ще направи тази комисия, по-важният въпрос е как се управлява кризата изобщо в България. Разбрахме, че е създаден този пандемичен комитет, кризата трябва да бъде управлявана не единствено и само от едно министерство. Той трябва да бъде оглавен поне от вицепремиер! Дали кризата ни управлява в момента, или ние активно управляваме кризата – това е най-важното нещо,“ изтъкна Адемов. Той акцентира върху опазването не само на личното, но и на общественото здраве и заяви, че отмяната на част от мерките крие опасност за здравето на обществото.

Адемов призова депутатите да се доверят на обективната оценка на науката. Той заяви, че не вижда смисъл в създаването на комисията.

По време на дебата Георги Михайлов от БСП посочи, че не е необходимо да се разводнява темата с ковид, като подчерта, че тя е в прерогативите на Министерството на здравеопазването.

Според Тошко Йорданов, председател на парламентарната група на „Има такъв народ“, целта на комисията е да се информира обществото и да се поставят актуални въпроси по темата.

Източник: БТА, БНР

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.