• сб. ян. 29th, 2022

Отложиха дебата за зелен сертификат в първото заседание на парламента за 2022

Byking-of-net.com

ян. 5, 2022

205 народни представители в зала се регистрираха за началото на днешната пленарна сесия. Двама депутати се регистрираха онлайн заради карантина. По традиция първото заседание за новата година започна с националния и европейския химн.

От дневния ред отпадна точката за начина, по който ще се влиза в сградата на НС в условията на извънредна епидемична обстановка.

Председателят на парламента Никола Минчев обясни, че на председателски съвет е решено първо темата да мине през парламентарните комисии и тогава да се гледа в пленарна зала.

Припомняме, че първите дни на 47-то Народно събрание, през декември миналата година, минаха под знака именно та темата за зеления сертификат. Няколко пленарни заседания бяха посветени на това дали е нужно или не, включително и като пример, депутатите да приемат изискване в сградата на Народното събрание да се изисква документ аз ваксинация или преболедуване.

Както Епцентър.бг вече писа, от ДБ са внесли предложение зеленият сертификат да важи за влизане в парламента. БСП и ПП ще го подкрепят, но от ИТН са разколебани и ще гласуват против.

„Парламентарната група на „Продължаваме промяната“ ще подкрепи въвеждането на зелен сертификат в парламента, както и всички мерки за овладяване на пандемията, предложени от изпълнителната власт“, каза тази сутрин пред БНТ председателят на комисията по здравеопазване в 47-ото НС д-р Антон Тонев, който е и депутат от „Продължаваме промяната“.

В същото време ГЕРБ  ще настоявт зеленият сертификат да отпадне за цялата страна.

Христо Гаджев заяви, че позицията на ГЕРБ е единна – каквото важи за българските граждани, трябва да важи и за народните представители.

„За съжаление и този проект за решение, предложен от ДБ също създава възможност за предимство и един вид богоизбиране на хората, които работят в момента, защото предлага тестовете на хората, които не са ваксинирани, да се плащат от данъкоплатеца“, подчерта той.

Условията за влизане или не със зелен сертификат в сградите на парламента станаха обект на спорове сред депутатите още през миналата година.

Припомняме, че в началото на декемеври със 77 гласа „за“, 102 „против“ и 16 „въздържал се“ Народното събрание отхвърли предложението на ГЕРБ-СДС в сградата на парламента да се влиза със „зелен сертификат“.

Утре по план ще бъде изслушан вътрешният министър Бойко Рашков, а в петък ще се проведе редовният парламентарен контрол.

От ГЕРБ искат изслушване на енергийния министър за забавяне изграждането на интерконектора с Гърция. Предложението мина и изслушването ще се проведе утре.

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.