• ср. ян. 19th, 2022

Мартин Димитров: Действието на мораториума може да се съкрати

Byking-of-net.com

ян. 5, 2022

Време за губене и за бавене няма. Възможно най-скоро Министерството на финансите трябва да внесе бюджета за 2022 г., каза пред БНР председателят на парламентарната комисия по икономическа политика и иновации Мартин Димитров.
„Колкото по-бързо, толкова по-добре.“
Заради икономическите трусове, свързани с пандемията, е нормално да има актуализация на бюджета, подчерта Димитров. Като друг аргумент той посочи реформите, които трябва да вървят в процес с него, и които се подготвят в момента.
„Хората не трябва да се учудват или плашат от подобни актуализации в средата на годината“, коментира Мартин Димитров в предаването „Преди всички“.

По думите му в предишни случаи подобни действия са извършвани през инструменти на Министерския съвет и без да се наричат актуализация и е много по-честно това да се случи в парламента и след обсъждане.

Ситуацията е екстремна. Нямаше го разумния прозорец от време между изборите през ноември и решенията, които трябваше да се вземат през декември, поясни още Мартин Димитров. По думите му правителството се опитва да спечели време.
Според него има основания да се съкрати времево действието на мораториума с финализирането на пакета от подпомагащи мерки.
„Когато този пакет е напълно готов и работещ, логичното е по-рано да бъде отменен и мораториумът.“
По темата с азерския газ Димитров изтъкна, че след като сега купуваме една четвърт от този газ, то „трябва да се направи всичко възможно този по-евтин газ да бъде купен“.
„Лошият вариант е да мине 2022 г. и ние газова връзка с Гърция да нямаме. Не само заради азербайджанския газ, който може да се купува и от други трасета.“

КЕВР е счетоводител, използван, за да носи вината за решенията на изпълнителния директор в лицето на правителството, отбеляза още Мартин Димитров.

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *