• сб. ян. 29th, 2022

Караджов: Не можем да дадем срок за завършването на „Хемус“, тъй като няма да строим незаконно

Byking-of-net.com

ян. 5, 2022

Регионалният министър Гроздан Караджов представи напредъка по изграждането на АМ „Хемус“ пред ресорната парламентарна комисия, предаде БНТ.

На въпрос на народния представител Младен Шишков от ГЕРБ-СДС на каква цена и в какви срокове ще бъде изпълнена автомагистрала „Хемус“, регионалният министър отговори:

„Автомагистрала „Хемус“ ще бъде построена на цена и срокове, сключени от правителството на ГЕРБ, които обаче липсват. Ситуацията, в която ни е поставило предишното управление, не ни дава възможност да дадем срокове и основната причина за това е, че в бъдеще няма да строим незаконно.“

За да продължи строителството, е необходимо приемането на специален закон, с който да се узакони незаконното строителство на отделни участъци от магистралата, стана ясно от думите на Караджов.

Той изброи няколко проблема – възлагането на строителството на магистрала „Хемус“ от агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) чрез инхаус поръчка на държавната компания „Автомагистрали“ и незаконното строителство на аутобана от 139-и до 190-и километър (лотове 4 и 5).

„В тези участъци на практика магистралата е строена на честна дума“, каза Гроздан Караджов. Той допълни, че за тях не е направена оценка за въздействието на околната среда, не са приключили и отчуждителните процедури и няма издадени разрешения за строеж.

Това налагало и приемането на специален закон, който на практика да узакони незаконното строителство. Караджов уточни, че не е поддръжник на идеята за узаконяване на незаконни строежи, но в случая с „Хемус“ и ремонтите на язовирите, в които са инвестирани милиони, трябва да бъде намерено решение от парламента. „Ако парламентът прецени, че трябва да разрушим построеното, ще го разрушим“, каза Гроздан Караджов.

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.