• ср. ян. 19th, 2022

Проф. Николай Витанов: Още утре ще видим на какво е способен “Омикрон”

Byking-of-net.com

ян. 4, 2022

В края на ноември бяха направени няколко прогнози. Моята система за ранно предупреждение засече “Омикрон” една седмица преди нова година. Към третата седмица на януари той ще е доминантен. Оттам нататък ще сме във властта на “омикрона”. Още утре ще видите на какво е способен този вирус. Това заяви математикът проф. Николай Витанов в студиото на БТВ.

По думите му локдаунът е политическо решение: “Всичко зависи от това какво е състоянието на армията от здравни специалисти. Ако тази армия е в добро състояние, може да се мине и без локдаун. Ако обаче там има проблем, дори да си от Харвард няма да имаш избор”.

Според предварителните изчисления рекордът от 6800 заболели на ден може да бъде подобрен, а вероятността да достигнем до 10 000 заразени на ден не е малка: “Февруари ще е е месецът на “омикрона”.

“Нека на Витанов да му е зле. Нека да спазваме мерките, за да не се случи лошата прогноза. Оптимистичният сценарий е броят на заразените да е под един милион”, апелира математикът. Той показа карта на риска от разпространението на COVID-19.

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *