• пт. ян. 28th, 2022

Костадин Филипов: Ковачевски ще търси по-голям прагматизъм спрямо България

Byking-of-net.com

ян. 4, 2022

„Много ударно започна темата за отношенията ни с РСМ още от началото на годината да бъде в дневния ред на правителството. Изказването на Слави Трифонов обаче поставя под съмнение монолитността на позицията на правителството за РСМ“.

Това каза пред БНР журналистът Костадин Филипов, дългогодишен кореспондент в Скопие на БНТ, БНР, БТА.

Той посочи, че в новото правителство на РСМ по всяка вероятност няма да фигурира бившият външен министър и вицепремиер Никола Димитров, „а това е нещо, което пряко засяга България“.

„Той беше архитектът и изпълнителят на политиката, която доведе до подписване на Преспанското споразумение с Гърция, и той активизира голямата кампания на държави членки от Европейския съюз срещу България с обвинението, че заради капризи не пускаме готовата за членство РСМ. Вероятно ще се търси по-голям прагматизъм от страна на Димитър Ковачевски в неговото правителство по отношение на България, но без да се излиза извън очертаните червени линии,“ отбеляза Филипов.

В предаването „Нещо повече“ по програма „Хоризонт“ журналистът подчерта, че Франция – като председателстваща Съвета на ЕС, е сериозно ангажирана към решаването на въпроса дали ще има реално разширяване на Европейския съюз към Западните Балкани.

„За България времето е важен фактор. Ако се стигне до формирането на някакви комисии, означава, че ще искаме материални конкретни резултати, които да се превърнат в материална основа за омекотяване на нашата позиция,“ коментира Костадин Филипов.

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.