• вт. ян. 25th, 2022

Емил Соколов: Първият политически виц тази година идва от ИТН

Byking-of-net.com

ян. 4, 2022

Предложението на Слави за Северна Македония не е дипломация, а опит да вкара ЕС и САЩ в някаква типично балканска договорка

Емил Соколов: Първият политически виц тази година идва от ИТН

Емил Соколов, политически анализатор и историк:

„Честита Нова Година!

Първият политически виц тази година идва от ИТН.

Темата за Македония е сложна тема. Това е ясно. Ясно е и, че позиция на страната ни досега беше абсурдна. Сега обаче бием всички рекорди.

Хронологията на абсурда е следната:

1. С помощта на патриотите, ГЕРБ на практика настояваха от Македония да признаят, че са българи. Това е невъзможно, тъй като след Втората световна война в Македония се случва насилствена македонизация и се създава една нова държава. Тази държава, макар и да е съставена основно от етнически българи, къса всякакви връзки с България. Защо? Така е решил СССР. Българските комунисти изиграват ключова роля в това хора с българско самосъзнание да бъдат принудени насилствено да станат македонци. Цинизъм е агенти на ДС като Каракачанов да настояват Македония да признае, каквото и да е, когато те и режимът, на който са служили, са причината нашите сънародници да станат жертва на социалното инженерство на Русия.

2. Сега Слави предлага да сменим първоначалната си тъпа позиция с друга по-нелепа. Ще пуснем Македония в ЕС, но ще поискаме да паднат визите със САЩ и да влезем в Шенген. Първо, ние не можем да приемем никого в ЕС. Можем само да не пречим, но решенията в ЕС не ги взимаме ние, а решават всички страни. Слави да спре да гледа интервюта на Борисов, че се е хванал на пропагандата колко в ЕС чакат ние да решим всичко. Второ, визите в САЩ няма как да са разменна монета в един европейски въпрос. Ако Слави си мисли, че всичко е далавера и накланяне пред силните на деня, той е по-нелеп и от Борисов. Трето, в Шенген ще влезем, когато се справим с корупцията. Предложението на Слави не е дипломация, а опит да вкара ЕС и САЩ в някаква типично балканска договорка. Това не е борба с корупцията, а износ на корупция.

3. Накрая ще дадем зелена светлина на Македония без тя да признава каквото и да е. Няма да влезем и в Шенген. Защо? Защото от началото на преговорите досега България се държи абсурдно. Първо настояваме цяла Европа да признае една националистическа фантазия, която удобно не споменаваше ролята на БКП в македонизацията на Македония. Сега пък искаме да извлечем някаква далавера от цялата работа. Разбрахме, че с блъскане по масата и тълкуване на историята, както ни изнася, няма да стане. Сега искаме големите братя в САЩ и ЕС да дадат нещо – визи, за да си струва навеждането. Позицията ни в момента е също толкова сервилна, колкото е била преди 50 години с Русия.

Тази нелепост ще ни вкара в изолация и накрая ще се съгласим с всичко, което Македония, ЕС и САЩ поискат. Македония е била идеал на българите през 18., 19. и 20. век. Един куп революционери са дали живота си за Македония. Не са го направили за визи или за да угодят на Русия. Направили са го, защото са вярвали, че Македония и България имат обща съдба. Националният интерес на България тогава и сега е ние да сме възможно най-близки, защото сме братя по оръжие, кръв, вяра, етнос и т.н. Този идеализъм е чужд на българските политици. Нищо чудно, че днешна Република Северна Македония не иска да има нищо общо с България. Превърнали сме се в тарикати на дребно, а такива никой не ги обича“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *