• чт. ян. 27th, 2022

Петков: ЕС може да се надгражда и България трябва да има активна роля в това надграждане

Byking-of-net.com

ян. 1, 2022

Точно в 00:00 часа България влезе в 2022 година, а с нея започва и 15-ата година, в която страната ни е пълноправен член на Европейския съюз.

Членство, което извоювахме с много усилия и което всекидневно защитаваме. Да си част от едно семейство носи отговорности, но и усещането за подкрепа.

С началото на 15-ата европейска година за България поздрав отправи премиерът Кирил Петков.

„Европейският съюз започна като проект за мир, но във времето той стана най-големият пазар на света, културен център, споделени ценности и споделени възможности, но ЕС може да се надгражда и България трябва да има активна, конструктивна роля в това надграждане. Ние вече не трябва да сме просто в периферията, ние трябва да сме двигател, член, който дава най-добрите си умове за развитието на собствената си държава, която впоследствие развива и целия Европейски съюз“, заяви Кирил Петков.

Той пожела 2022 година да бъде едно ново начало, ново начало за ЕС и неговото развитие, ново начало за България, като по-активен и по-конструктивен член на този съюз.

„Като правителство нашата задача е гласът на България да бъде чут. Когато седнем на масата с другите страни членки те вече трябва да знаят, че България е тук, за да надгражда този ЕС. България е тук, защото има какво да каже. Само заедно ние можем да се гордеем, че сме европейци и още повече да се гордеем, че сме българи“, допълва премиерът Кирил Петков.

Според професор Леандър Литов, ръководител на българския екип в ЦЕРН, през тези години е възпитано цяло ново поколение млади хора, учени, на най-високо световно ниво, които работят не само в страната, но и във водещите центрове в света.

„Европейският център за ядрени изследвания беше първата европейска структура, която прие страната ни за пълноправен член през 1999 година. Това беше признание за това, че българският интелект и дух винаги е бил част от Европа и принадлежи на Европа“, добави Леандър Литов.

Ния Иванова е на 15 години – връстник на българското еврочленство. „Не си представям свят, в който пред мечтите и желанията ми има граници. Не си представям да се съобразявам с географски ограничения за това къде да уча и да почивам. Щастлива съм, че не съм свидетел на това време и на 15 г. се чувствам истински гражданин на Европа“, казва в клипа момичето.

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.