• сб. ян. 29th, 2022

Анализът на ИСА за декември: Политическото безвремие свършва, но бъдещето няма ясни контури

Byking-of-net.com

дек. 31, 2021

Институтът за стратегии и анализи (ИСА) публикува политическия си анализ за събитията в България, в Европа и в света през месец декември 2021 година под заглавие:

БЪЛГАРИЯ – С РЕДОВНО ПРАВИТЕЛСТВО В КРАЯ НА ЕДНА ТУРБУЛЕНТНА ГОДИНА

НОВИЯТ КАБИНЕТ – ВЪРХУ ПОДВИЖНИ ПЯСЪЦИ

ПАРЛАМЕНТЪТ ВЛИЗА В РИТЪМ С МИНИ ТРУСОВЕ

ГЕРБ ОТБЕЛЯЗВА ТОЧКИ КАТО ОПОЗИЦИЯ

ДПС – РАЗУМНИЯТ ВЕКТОР В ПАРЛАМЕНТАРНОТО ГОВОРЕНЕ

УЧАСТИЕТО ВЪВ ВЛАСТТА – ПОВРАТНА ТОЧКА ЗА БСП

„ПЕРФЕКТНАТА БУРЯ“ ЗА БИЗНЕСА

Предлагаме ви
РЕЗЮМЕ ОТ ОСНОВНИТЕ ИЗВОДИ И ПРОГНОЗИ

Мощна вълна от нови лица влезе в българската политика.

Правителството на Кирил Петков е завършващият акорд на една дълга политическа криза, стартирала още през лятото на 2020-а.

Цялата 2021-а бе с екстремно силен политически заряд, като изходът от сблъсъка по линията статукво-промяна не бе предрешен. Годината бе белязана от трусове с различен калибър.

Политическото безвремие свършва, но бъдещето няма ясни контури – в него са заложени предимно очаквания.

На старта си новото управление е върху подвижни пясъци.
Редовното правителство, конструирано с мандата на ПП, е началото на нов труден и турбулентен политически период – първо заради кризите – здравна и енергийна на първо място. Второ, заради заявката на промени в съдебната власт и то в бърз порядък.

До момента на избора високите обществени очаквания бяха плюс за силите, заявили се за промяна. Оттук нататък могат да се превърнат в минус, ако не бъде отчетена/усетена бърза резултатност.

Оформи се топ 3 на най-важните задачи пред кабинета: върховенството на закона (пряко свързано с корупцията), цените и здравната сигурност.

Инфлацията, която българинът бе забравил, продължава и това е стрес и за новите управляващи. За ноември НСИ отчете инфлация от 1,4%, а на годишна база тя достигна 7,3% – най-високата стойност за последните 10 години.

Най-кризисни за правителството ще бъдат първите сто дни. Част от мнозинството имат нулев опит, а лобитата в различните сектори използват времевата ниша.

Реформите засягат интереси и саботажите са неизбежни.

Ако се ориентира добре (през първите три месеца) и се стабилизира (след още три месеца), местните избори се очертават като хоризонтът на новата власт. Регионалният вот ще бъде най-верният тест за нейната работа.

Асен Василев и Корнелия Нинова са реактивните и стабилизиращи фактори в управляващата коалиция.

След десетгодишен застой страната има нужда от реформи, а при коалиция от четири партии реформаторско управление, което включва непопулярни мерки, е трудно постижимо.

Знаците засега са противоречиви – съкращаване на администрацията (реформаторска мярка), но замразяване на цените на тока, парното и водата (популистко решение).

Премиерът тръгна със заявка за пълен управленски мандат, високо самочувствие, увереност в (магическата) сила на позитивните послания и няколко ефектни обещания, за чието изпълнение ще бъде следен на всяка крачка. Например, ходи ли на работа пеша.

Ако властта е пазарен продукт (макар че тя не е), той засега успява да я продаде.

Към този момент Петков няма изграден силен тил. Има около себе си свой dream team (или „Ангелите на Кирил“), но няма партия. И още по-важно – експерти от различни области.

Процесът на „анализиране“ бързо трябва да мине към „действаме“. Време няма. Предизвикателствата се натрупват – към наследените ковид-криза, инфлация, цени на тока и горивата, ветото върху преговорите на РСМ се прибавят Русия-Украйна-НАТО, План за възстановяване, нова ковид-вълна.

Влизането в ритъм на новия парламент върви с мини трусове.

Въвеждането на зеления сертификат за НС внася разнобой в мнозинството, а отхвърлянето му ерозира имиджа на новата власт. Анонсираната кампания за повишаване на нивото на ваксинацията тръгна с фалстарт.

Правителството вече не е заложник на КЕВР, но негативните последици ще бъдат вписани в неговата сметка, независимо кой формално предложи замразяването на цените. Бе приложена лява мярка за изпълнението на лява цел, противно на обещанията за десни инструменти.

На политическата сцена се заяви нова генерация, която по-добре от поколенията на прехода се вписва в технологичния и глобален свят. Това ще внесе корекции в българската политика, но съпътствани от риска за дефицит на памет.

Бързината, с която бе създаден политическия проект „Продължаваме промяната“, разкрива дефицити.
Обновлението в политиката е нормален процес, който трябва да се случва плавно, след селекция на кадри, които израстват в йерархията. Задължително е да се осигурява баланс както между специалисти от различни области, така и между опит и нови (новаторски) идеи. Големият риск сега е, че това стана ударно, с един тласък, а от новите се иска спешно да преодоляват сложни кризи, обещавайки реална промяна.

47-ият парламент получи шанс да развие нова коалиционна култура и трябва да го използва.

Отношенията управляващи-опозиция ще бъдат много остри. Новото мнозинство отрича не отделни политики, а целия модел на предишното управление.

Възраждането на парламентаризма е задача, по чието изпълнение ще се съди за новата българска власт и автентичността на нейните заявки за промяна.

Линията между управляващи и опозиция в Народното събрание е ясно очертана.

Между партньорите липсва фигура, която да координира позициите в Народното събрание. Важни въпроси са били отложени на масата на коалиционните преговори и сега избухват публично – зеленият сертификат, заемането на кадри на ДС в структури на изпълнителната власт и т.н.

В новия кабинет е вградена сянката на Румен Радев. Ключови министерства, които имат споделена отговорност с институцията на държавния глава, остават под влиянието на Радев – отбрана, дипломация, вътрешна сигурност.

Разнобой между премиер и президент ще скъси мандата на правителството.

Регистрираме първи напрежения между Петков и Радев, но публична война между тях ще донесе щети и в двете посоки. Засега те биват туширани.

Около позицията на България за РСМ се очерта първото разминаване между премиер и президент. Петков е твърде импулсивен, Радев – улегнал.

Рокадата за срещата на върха на Европейския съвет подсказва, че президентът е поел ангажимента да изрази отново твърдо становище, вместо риска да прозвучат нови акценти, които да подлежат на интерпретация.

Разполагането на военни части на НАТО в България и Румъния влезе в дневния ред, което внася още един елемент на несигурност в политическата ситуация у нас и около новата власт.

Становището на военния министър Стефан Янев, че подобен ход вдига напрежението, неслучайно бе споделено в социалната мрежа. Това бе знак, че е лично, но дойде навреме и свали тревогата, провокирана от визитата на Петков в щабквартирата на НАТО и публикацията на „Spiegel” за предстоящо разполагане на допълнителни сили на Алианса у нас и в Румъния.

На терена на правосъдието, което засяга топ обещанието на новата власт – „нулева толерантност към корупцията“ – тече война, непозната в новата ни история по залог и мащаби.

Очевидно с промените се бърза, за да се използва инерцията от доверието към новото правителство и да се отговори на условията в Плана за възстановяване и устойчивост, засягащи съдебната власт и ефективното противодействие на корупцията.

В резултат на кадровата си селекция служебните правителства 1 и 2 изпълниха задачата, която се дефинираше от очакванията, времето, патрона (Румен Радев). Съдържанието й може да се обобщи с една дума „ревизия“. Това определи и успеха на Петков/Василев.

Политическият проект „Продължаваме промяната“ взе властта само за два месеца, но се структурира и дефинира в крачка. Единствено превръщането в партия и членството в паневропейско семейство може да даде шанс за дългосрочност.

Паралелът с Франция/Макрон/“Република, напред“ е натрапчив. И в случая с ПП младостта и технократският/прагматичен профил се оказаха трамплин за кариера, която води към политическия връх.

Изпробва се ефективността на модел, който поставя в центъра „доброто управление“, а не идеологията.

ГЕРБ се профилираха като остра и маневрена опозиция. Към думите на бившите управляващи няма чуваемост, но от действията им има сериозни последици. Например – от мораториума, който партията предложи, а мнозинството прие.

ГЕРБ търсят уплътняване на своята идентичност. Определяйки правителството като „ляво-либерално“, те заявяват монопол върху дясно-консервативното. Сблъсъкът по оста управляващи-опозиция се представя като идеологически, а не като ценностен по линия на корупцията, демокрацията, върховенството на закона, свободата на медиите.

Като опозиция в 47-то Народно събрание ДПС успя да фокусира вниманието върху себе си по ключови проблеми в много къс период от време (мораториумът върху цените, „златните паспорти“). Партията има експертиза и работи реактивно.

Движението остана извън властта, но ще използва времето в опозиция, за да укрепи структурите си допълнително.

Влизането на БСП в управлението може да се окаже повратната точка за партията. Вътрешните трусове бяха с много нисък магнитуд.
БСП излезе на властови позиции, които я укрепват имиджово и структурно.

Силен резонанс предизвика намесата на Корнелия Нинова в казуса с мобилните оператори, които едностранно вдигнаха цената на услугите си, включително за абонати със сключени договори. Нинова показа това, което голяма част от обществото иска да чуе и да види – силата на държавата.

Метаморфозата при ИТН е много видима. Поведението им повече прилича на снишаване, снишаване, снишаване. Профилът на партията остава неопределен.

Слави Трифонов е в странна битност на лидер – знаем, че съществува, но инцидентно чуваме послания, предимно във Фейсбук. Той е тук и в същото време го няма

.
Към влизането във властта в ДБ няма еуфория заради очевидните компромиси. На първо място – участие в правителство заедно с БСП.
Христо Иванов го определи като „преходно“, но на този етап ДБ няма интерес да прекрати участието си в него.

Завършихме 2021 без криза със слаб растеж в сравнение с другите страни от Централна Европа. Няма прогноза, дори и по-малко
сериозна, която да предвещава криза за следваща година.
Проблемът е, че непрекъснато се насажда внушение за криза, а стъпките към увеличаване на социалните разходи са по-скоро подходящи за сериозна криза, а не за стабилна макроикономическа рамка, с която завършваме 2021 г.

Няма нужда да се планира и да се помпа страхът на хората, въпреки че в условията на страх лесно се управлява и се притъпяват демократичните инстинкти.

Повишаването на пенсиите, минималната заплата и доходите като цяло ще насърчи вътрешното търсене и ще допринесе за по-висок растеж. Те засягат и най-нискодоходните слоеве, което се очаква да намали социалното напрежение и диференциация. Определено това правителство даде заявка за лява политика – доходите са в центъра на икономическата политика.

Очертава се много работа за новия кабинет по Плана за възстановяване и устойчивост и в устрема да се вземат и разходват парите има риск да се направят компромиси, които ще струват много на икономиката, измерено във финансова стабилност, бедност, големи сметки, загуба на пазари и т.н. Ако Планът не се преработи в една реалистична и изпълнима пътна карта на реформи, то той не само няма да доведе до икономически растеж, но и може да се яви пречка за него.

Последният месец от 2021 година се очерта като най-неспокойния от геополитическа гледна точка.

Неимоверно нарасна броя на срещите на високо ниво както между лидерите на основните глобални играчи (САЩ, Китай, Русия), така и на преговорите с основните им съюзници или потенциални бъдещи партньори. Всички те се състояха на фона на геометрично ескалираща пропагандна истерия, която очевидно беше предназначена за вътрешнополитическа употреба – сатанизиране на опонентите и сплотяване на своята общественост, което рязко снижи възможностите за провеждането на нормален дипломатически диалог и намирането на решения за преодоляване на напрежението.

Води се пълноценна информационна война, която подготвя обществеността от двете противоположни страни на конфликта за всякакви варианти за решаването му.

За България е важно да се разбере, че в Европа – поне през следващите шест месеца на френското председателство на ЕС– се появява ядро от наши партньори в ЕС, които имат свои виждания как да се изгражда една нова архитектура на европейската сигурност.

След безпрецедентната в политически план 2021 година и развитията през последния месец могат да се направят

ПРОГНОЗИ за 2022-а,

въпреки силната динамиката и рисковия им характер:

– Кризите – здравна, енергийна, социална – ще провокират и вътрешно-коалиционни трусове, независимо от оптимистичния старт на управляващата коалиция.

– След половин година с потенциал да разклати и дори да развали коалицията може да се окаже и позицията на България за Република Северна Македония, ако тя претърпи промени, които противоречат на националния ни интерес.

– Правителството има нехомогенен характер. Липсват достатъчно условия да бъде консолидирано и да действа като един отбор.

– Премиерът Кирил Петков трудно ще се наложи като лидер в обществото. Възможности да израсне професионално има вторият съосновател на ПП – Асен Василев.

– Признаците за разнобой между премиер и президент биха могли да прераснат в конфликт. Естествена ще бъде амбицията на министър-председателя да овладее/да си върне контрола върху службите за сигурност.

– Военният министър Стефан Янев ще се опита да играе по-самостоятелна роля в своя ресор.

– Въпреки всички трусове около ГЕРБ, Бойко Борисов няма да се оттегли от лидерски пост в партията.

– Лидер на БСП ще остане и Корнелия Нинова.

– До края на следващата година много трудно, да не кажем невъзможно, е да се намери механизъм за отстраняването на Иван Гешев като главен прокурор.

– Ако президентът Радев внесе свой проект за промяна в Конституцията, той няма да влезе в парламентарната процедура. Необходимо мнозинство за промени в основния закон няма.

Анализът е изготвен от екип в състав:

Таня Джоева
Институт за стратегии и анализи

Валерия Велева
Директор на Институт за стратегии и анализи

Валентин Радомирски (дипломация и геополитика)

Проф. Даниела Бобева (икономика)
 
Международни наблюдатели:

Д-р Пламен Христов (Гърция)

Д-р Антон Панчев (Албания, Косово)

Борислав Ангелов (Северна Македония)
 
Ето и цялото съдържание на анализа:

I. ИЗВОДИ И ПРОГНОЗИ

II. ОСНОВНИ ИНСТИТУЦИИ И ВЪТРЕШНА ДИНАМИКА

НОВОТО ПРАВИТЕЛСТВО – ВЪРХУ ПОДВИЖНИ ПЯСЪЦИ
ПРЕМИЕРЪТ СТАРТИРА С УДАРНА ДОЗА ОПТИМИЗЪМ
ПАРЛАМЕНТЪТ ВЛИЗА В РИТЪМ С МИНИ ТРУСОВЕ
ПРЕЗИДЕНТЪТ – ВЛИЯНИЕ ВЪРХУ КЛЮЧОВИ МИНИСТЕРСТВА
СЛУЖЕБНИТЕ ПРАВИТЕЛСТВА – МЕЖДУ СУПЕРЛАТИВИ И АНАТЕМА

III. ПРОБЛЕМНИ КАЗУСИ

БЪЛГАРСКАТА ПОЗИЦИЯ НА ФОНА НА ЕСКАЛАЦИЯТА НА НАПРЕЖЕНИЕТО НАТО/ЕС – РУСИЯ
ВОЙНА НА ТЕРЕНА НА ПРАВОСЪДНАТА СИСТЕМА И СИЛОВИТЕ СТРУКТУРИ

IV. ПАРТИЙНА ДИНАМИКА

„ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРОМЯНАТА“ – ПРОМЯНА КЪМ ПАРТИЯ?
ГЕРБ ОТБЕЛЯЗВА ТОЧКИ КАТО ОПОЗИЦИЯ
ДПС – РАЗУМНИЯТ ВЕКТОР В ПАРЛАМЕНТАРНОТО ГОВОРЕНЕ
УЧАСТИЕТО ВЪВ ВЛАСТТА – ПОВРАТНА ТОЧКА ЗА БСП
„ИМА ТАКЪВ НАРОД“ – СНИШАВАНЕ И ПАК СНИШАВАНЕ
„ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ“ ВКЛЮЧИ АНТИРУСКИТЕ РЕФЛЕКСИ
„ВЪЗРАЖДАНЕ“ – РАДИКАЛИЗАЦИЯ И НЕЯСНИ ИНТЕРЕСИ

V. ИКОНОМИКА

ПЪРВИТЕ СТЪПКИ НА РЕДОВНОТО ПРАВИТЕЛСТВО
„ПЕРФЕКТНАТА БУРЯ“ ЗА БИЗНЕСА
ПРОВАЛ ЛИ Е ПЛАНЪТ ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ И УСТОЙЧИВОСТ?

VI. ГЕОПОЛИТИКА

МЕЖДУНАРОДНАТА ДИНАМИКА В КРАЯ НА 2021 ГОДИНА
СРЕЩАТА НА ВЪРХА ЗА ДЕМОКРАЦИЯТА – ОПИТ ЗА НОВ МЕЖДУНАРОДЕН РЕД

VII. РЕГИОНАЛНИ РАЗВИТИЯ

ГЪРЦИЯ В РОЛЯТА НА РЕГИОНАЛЕН ЛИДЕР
АЛБАНИЯ – РАЗЦЕПЛЕНИЕ В ДЕМОКРАТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ
КОСОВО ИЗПАДА В ТЕЖКА ЕНЕРГИЙНА КРИЗА
РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ – НА ПРАГА НА НОВО ПРАВИТЕЛСТВО

Пълният 92-страничен вариант на анализа е достъпен само за абонати. За контакти и абонамент – 0878 852 713

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.