• сб. ян. 29th, 2022

Кунчев: Съкращаваме интервала за поставяне на трета доза

Byking-of-net.com

дек. 30, 2021

До края на годината ще бъде взето решение за намаляване на интервала за поставяне на трета бустерна доза от шест на три месеца, а за „Янсен“ – на два месеца. Необходими са няколко дни да се пренастрои системата, но в началото на година вече ще се поставят съгласно новите срокове, каза главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев пред bTV.

По думите му България не е закъсняла в предприемането на тази стъпка и действа в синхрон с европейските институции.

В началото на януари ще е ясно дали „Омикрон“ е вече в България, защото секвенирането на една проба отнема от 8 до 10-12 дни, каза Кунчев.

След празниците ще ни настигне вълната, която обхваща в момента Западна Европа. На 4-5 януари ще видим пак пик, посочи той.

Омикрон удвоява случаите на всеки 2-3 дни. Добрата характеристика обаче е, че очевидно не му е толкова висока смъртността, подчерта доц. Кунчев.

По думите му, в България караме всички вълни много по-тежко.

Ако другите карат всички вълни по определен начин, ние ги караме по-тежко заради ниския брой ваксинирани, каза още той и добави: Ако продължаваме да сме страната с най-ниско имунизационно покритие това, което ни чака не е добро.

До момента РЗИ-тата са подали към прокуратурата 33 сигнала за фалшиви зелени сертификати. Предполагам, че в рамките на първите 2-3 месеца на 2022 година ще има осъдителни решения на съответните съдилища, прогнозира доц. Кунчев

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.