• сб. ян. 29th, 2022

Борисов с извънреден брифинг за кризата в енергетиката и спекулата с цените на газа и тока (НА ЖИВО)

Byking-of-net.com

дек. 30, 2021

Осигурили сме газ за 5 месеца напред.

Това заяви бившият премиер Бойко Борисов на извънреден брифинг в централата на партията заради кризата в енергетиката и високата цена на тока и газа.

Две са темите – спекулациите за газа и тока, посочи Борисов, който дойде на брифинга.

„На 1 януари трябваше да сме свидетели как по тръбата ще потече азерски газ. Изговориха се небивалици и лъжи до момента, аз искам да ви кажа какво сме направили ние. На 10 декември 2015 г. се взе окончателното решение за проекта“, разказа Теменужка Петкова, бивш министър на енергетиката.

„На 1 януари 2016 до ноември 2017 г. беше осигурено финансирането на проекта – над 220 милиона евро. Нашето правителство осигури държавна гаранция за 110 млн. евро, 32 млн. евро бяха осигурени за гръцката връзка и т.н. Работихме по осигуряване на финансирането. През 2017 г., декември, стартираха обществените поръчки. През май 2019 г. бяха избрани изпълнителите и беше даден старт на строителството за срок от 18 месеца, посочи Петкова. Срокът за изпълнение на договора беше удължен до утре, 31 декември 2021 г. Не съм чула нищо от министъра на енергетиката за този проект“, коментира Петкова.

„Ще видим кой какво направи през последните 8 месеца, два служебни кабинета какво направиха, колко срещи проведоха, как ускориха реализацията на проекта. Двете служебни правителства бяха заети да чегъртат ГЕРБ, но провалиха един от най-важните проекти за доставка на газ“, категорична бе Петкова.

„Направихме всичко необходимо, така че България получава 350 млн. кубични метра газ годишно и то на атрактивни цени. Това ни даде възможност да не плащаме неустойка на азерската страна. Сега България пак предлага на своите потребители природен газ с 30 процента по евтин от този в европейските хъбове. Всъщност ние, от ПП ГЕРБ, сме се стремяли са работим така, че доставките да са при най-добри цени за страната ни. По времето на Делян Добрев без фанфари се преодоляха трима посредници и ефектът за българския бизнес е налице“, припомни тя. Петкова напомни, че се предоговори и контракта с „Газпром“ и сега имаме по-атрактивни цени от тези в останалите европейски страни.

„Първо трябваше да се премахнат три посреднически фирми, които години наред, отклоняваха стотици милиони по тръбата за България. Предоговорихме веднъж цените. Заедно с европейската комисия предоговорихме договора с над 50 на сто и върнахме на бизнеса надвзети пари. След като единствена в региона България защити Украйна и спря изпълнението на „Южен поток“, казвам го за колегите вдясно, които са вече вляво, тогава натовска Гърция прие руския газ и България беше изхвърлена от газоразпределението и беше превърната в клиент“, обясни Бойко Борисов.

Той припомни, че тогава успял да убеди ЕК за газовия хъб „Балкан“, след което се е построил газопровод, подменени били руските тръби с американците и сега работят на пълни обороти и България печели стотици милиони годишно от нашите действия.

Очаквайте подробности

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.