• ср. ян. 19th, 2022

От „Булгаргаз“ са сезирали ДАНС за изтекла информация по договора с азерския доставчик

Byking-of-net.com

дек. 29, 2021

„Булгаргаз“ е сезирало ДАНС на 21 декември за изтекла информация по отношение на клаузи от договора с азерския доставчик. Това е недопустимо. За първи път се случва такова нещо. За последните 10 г. никой не си е позволявал да цитира клаузи от договори, да се вадят документи.

Това заяви в студиото на „Тази сутрин“ по БТВ изп. директор на „Булгаргаз“ Николай Павлов.

По думите му това със сигурност би могло да доведе до негативни последици за дружеството, като са извадени факти, които не отговарят на истината. Според Павлов така се създава напрежение между двете компании.

 На въпрос на bTV кой изнася информация, отговорът беше по две линии – Българската газова асоциация и блогъри. Не знам къде може да е другаде договорът, най-вероятно КЕВР, добави Павлов. КЕВР мисли за новата цена на природния газ

Азербайджан може да има претенции към „Булгаргаз“ и може да има влияние върху самия договор, предупреди Павлов. И посочи, че имало много остро писмо от Баку – в него засега не се говори за спиране на доставки, а Азербайджан да бъде информиран за всички стъпки, които „Булгаргаз“ предприема, за да спре информационния теч и да бъдат наказани виновниците.

Затова и ДАНС следва да установи как е изтекъл договорът, казва Павлов. Попитан колко газ получаваме от Азербайджан, което е търговска тайна, Павлов не отговори, а само обясни как газът следва да минава през интерконектора с Гърция, който не е завършен. Не можем да приемаме газа и подлежим на санкции – започнаха разговори газът да бъде доставян по друг маршрут. Доставят се количества, които може да се позволи, каза Павлов и накрая посочи – малко над 1/3 от 1 млрд. куб. метра годишно. Това беше разкрито от председателя на КЕВР Иван Иванов в излъчено онлайн заседание на КЕВР, който беше далеч по-точен в числата – 35%.

Булгаргаз“ не се е отказвал от количества от азерския газ. Но те доставят толкова, колкото е възможно според инфраструктурата, повтори Павлов след няколко въпроса дали е подписал документ, с който се променят доставяните количества. И не можа да каже колко губи България от липсата на пълната доставка. Но подчерта отново – Азербайджан няма задължение да доставя през друг газопровод, освен през недовършения интерконектор с Гърция. Единият вариант за доставка е през Турция, но там няма споразумение за междусистемна свързаност и затова се ползва маршрут през Гърция, според Павлов.

Павлов категорично отрече, че „Булгаргаз“ тегли газ от хранилището в Чирен и ги продава на борсата. „Евентуално, ако има свободни количества, които не са взети от клиентите, ги продаваме на борсата“, добави той, но с уточнение, че си има график за теглене и той трябва да се изпълни.

Той заяви, че няма подписан анекс за отказ от останалите количества.

„Подписахме анекс, с който доставките се извършват на съседния газопровод, който е на 300 км. от другия“, заяви Павлов и добави, че всички клиенти на „Булгаргаз“ са обезпечени на 100%.

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *