• ср. ян. 19th, 2022

НС застрахова 240 народни представители. Животът на един депутат струва 30 000 лева

Byking-of-net.com

дек. 29, 2021

На 30 000 лева е оценен живота на един народен представител. Това става ясно от обществена поръчка, пусната от администрацията на НС за застраховка на 240-те депутати, пише Монитор.

Цялата стойност на договора е за малко над 40 000 лева, въпреки че от парламента бяха заложили много по-голяма пределна цена – 60 000 лева. Вече има избрана и фирма победител. Така при смърт след инфаркт или инсулта при изпълнение на служебните задължения, семейството на депутата ще получи 30 000 лева застрахователна премия. Същата сума е предвидена и за смърт след катастрофа или пък нападения. При кончина след общо заболяване или при битова и трудова злополука сумата е наполовина – 15 000 лева. При загуба на трудоспособност, депутатите ще получат % от 15 до 30 000 лева. В зависимост от заболяването и самия % увреждания в ТЕЛК решението.

При временна загуба на трудоспособност водещо е срокът – дали до 30, 60 или над 60 дни. Застраховката е за всички събития без значение на възрастта на народните представители, дали имат хронични или минали заболявания. Ако даден депутат е претърпял злополука през периода на застраховката, но в следствие е починал до 1 година след това, неговото семейство също ще получи обезщетение от застрахователя.

Иначе през 2021 година, която бе наситена с политически събития заради проведените три поред вота, работиха три състава на НС. До края на март своя мандат довърши 44-то НС, от 15 април до 11 май пък бе ред на 45-тия парламент, след това от 21 юли до 15 септември работи 46-то НС. Действащото 47-мо НС започна да функционира реално след 8 декември. 

Така към момента най-дълго са работили през 2021 година депутати от 46-я парламент, които са провели заседания в 12 пленарни седмици. На второ място се нарежда 44-то НС с цели 9. Най-кратко са работили депутати от 45-тия парламент с цели 4 пленарни седмици. Също толкова има и настоящото НС, което обаче е оправдано предвид факта, че те са навъртяни в рамките само за последния месец от годината. Така през цялата 2021-ва депутатите са работили точно 29 седмици, което се равнява на точно 68 заседания, като около 18 са минали в парламентарен контрол.

Най-голямото постижение на 45-то НС бе промените в Изборния кодекс, а в 46-то актуализацията на бюджета, както и прехвърлянето на Бюрото по защита от прокуратурата в правосъдното министерство. Целта – да се намалят малко правомощия на главния прокурор Иван Гешев, тъй като се оказа, че бюрото има и полицейски функции и дублира част от функциите на НСО. През изминалата година бюджетът на НС възлизаше на 83 млн.лева., като около 26 млн. лева от тях за разходи за заплати, а около 12 млн. за издръжка. Отчетите до края на септември – до тогава са публикувани на сайта на НС – показват, че за заплати са изразходвани близо 12 млн.лева. Все още не са готови отчетите за изпълнението на бюджета за последното тримесечие на годината.

Парламентарните служители ще имат право на периодични медицински прегледи, за което от НС залагат около 75 000 лева без ДДС. Такава обществена поръчка е пуснало Народното събрание. Тя ще засегне 566 чиновници от парламентарната администрация в София – 368 жени и 198 мъже, както и и 55 служители от почивната база във Велинград. Договорът, който ще сключи НС е за 1 година.

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *