• пт. ян. 28th, 2022

Кой обеща на Горбачов: НАТО няма да мине отвъд източната граница на Германия?

Byking-of-net.com

дек. 29, 2021

По повод наскоро поисканите от Москва юридически гаранции, че НАТО няма да продължи разширяването си на Изток и последвалите изявления на генералния секретар Йенс Столтенберг, че Алиансът никога не е обещавал това, припомняме статия на авторитетното американско издание The National Interest от 12 декември 2017 г. В нея се твърди, че от декласифицирани документи става ясно, че обещанията са давани и то на най-високо държавно ниво.

Съветският лидер Михаил Горбачов е получил куп уверения, че НАТО няма да се разширява по-нататък от източната граница на Германия. Това се твърди в нови декласифицирани документи.

Руските лидери често се оплакват, че на срещата в Мадрид през 1997 г. с поканата за влизане в НАТО на Унгария, Полша и това, което тогава беше Чехословакия, са нарушени обещанията, дадени на Съветския съюз преди разпадането му през 1991 г. Алиансът отрича, че такива уверения някога са давани, но учените от години продължават да дебатират по въпроса. Нови декласифицирани документи показват, че Горбачов наистина е получил обещания, че НАТО няма да се разширява отвъд Източна Германия.

“Документите показват, че множество държавни лидери са обсъждали и отхвърляли членството в НАТО на страните от Централна и Източна Европа. Това е било през 1990 и 1991 г.” казват изследователите от университета „Джордж Вашингтон“ Светлана Савранская и Том Блантън. “Тези дискусии за НАТО в контекста на обединението на Германия през 1990 г не са били ограничени до статута на територията на Източна Германия, и последвалите оплаквания на СССР и Русия, че са били измамени относно разширяването на НАТО, намират потвърждение в писмени меморандуми и телеграми на най-високо ниво“.

Руските президенти Борис Елцин и Владимир Путин неведнъж горчиво са се оплаквали от разширяването на НАТО към техните граници въпреки уверенията в обратното.

„Какво стана с уверенията на нашите западни партньори след разтурването на Варшавския договор? Къде са днес тези декларации?”, попита Путин на Мюнхенската конференция по сигурността през 2007 г. “Никой дори не си спомня за тях. Но аз ще си позволя да припомня на тази аудитория какво беше казано. Искам да цитирам речта на генералния секретап на НАТО Манфред Вьорнер в Брюксел на 17 май 1990 г. Той каза следното: „Фактът, че ние сме готови да не разполагаме войски на НАТО извън територията на Германия дава на Съветския съюз твърди гаранции за сигурността му“. Къде са днес тези гаранции?”

Както показват новите декласифицирани документи, руснаците изглежда имат право. Докато преди се приемаше, че уверенията на държавния секретар Джеймс Бейкър към Горбачов, че НАТО няма да се разшири „нито на инч на Изток“ по време на срещата им на 9 февруари 1990 г. са единствено в контекста на обединението на Германия, новите документи сочат, че не е така.

Горбачов прие обединението на Германия – върху което СССР имаше юридическо право на вето – единствено след като получи уверения, че НАТО няма да се разширява, след като съветските войски се изтеглят от Източна Европа. Обещанията са давани от държавния секретар Джеймс Бейкър, президента Джордж Х.У. Буш, външния министър на Западна Германия Ханс-Дитрих Геншер, канцлера на Западна Германия Хелмут Кол, директора на ЦРУ Робърт Гейтс, президента на Франция Франсоа Митеран, премиера на Великобритания Маргарет Тачър, външния министър на Великобритания Дъглас Хърд, британския премиер Джон Мейджър и генералния секретар на НАТО Манфред Вьорнер.

А през март 1991 г. британците отново увериха Горбачов, че не предвиждат обстоятелства, при които НАТО може да се разшири в Източна и Централна Европа.
Както си спомня бившият британски посланик в Москва Родрик Брейтуейт, на 5 март 1991 г. и външният министър Дъглас Хърд, и британският премиер Джон Мейджър са заявили на Съветския съюз, че НАТО няма да се разширява на Изток.

“Аз вярвам, че вашите мисли за ролята на НАТО в сегашната ситуация са резултат от недоразумение,” казва Мейджър на Горбачов. „Ние не говорим за засилване на НАТО. Ние говорим за координиране на усилията, което вече се случва в Европа между НАТО и Западния Европейски съюз, което, както се предвижда, ще позволи на всички членове на Европейската общност да допринесат за засилването на нашата сигурност.”

Разбира се, по-късно, през 1994 г., Бил Клинтън реши да разшири НАТО на Изток независимо от различните обещания, които предишните администрации бяха дали да Горбачов – и въпреки многократните предупреждения на легендарния дипломат Джордж Ф. Кенан.

Пълния текст на изследването на Светлана Савранская и Том Блънтън с около 30 декласифицирани документа миже да видите ТУК

Превод и редакция: Епицентър.БГ

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.