• сб. ян. 29th, 2022

Руското посолство: Нямаме нищо общо с филма, който нарече Македония „родина на кирилицата“

Byking-of-net.com

дек. 28, 2021

Руското посолство у нас излезе с официална позиция по повод филма в Скопие, който нарече Македония „родина на кирилицата“ и изцяло изтри България.

Припомняме: Фиилмът „Една вяра, един език“ е на режисьора Елена Мироненко и е създаден със съдействието на Руското посолство в Скопие. Продукцията направи премиерата си в северномакедонската столица на 23 декември и предизвика негативни реакции у нас. Във филма се твърди, че Македония е родината на славянската азбука, а братята Кирил и Методий нямат общо с България, която не е представена като книжовен и православен център на Балканите през 9-10 век.

Посланието на „Една вяра, един език“ е, че славянските народи трябва да се обединят под крилото на Русия – твърдение, което е изразено директно.

Това е вторият път през годината, в който Руското посолство в Северна Македония изразява спорна позиция по отношение на българската история. На 24 май представителството на Москва публикува цитат на Владимир Путин в Twitter, в който се посочва, че Русия е получила писмеността си от „македонската земя“.

Ето каква е официалната позиция на Руското посолство по повод филма.

Публикуваме текста без редакторска намеса.

„Във връзка с публикациите в българските медии относно филма на Елена Мироненко „Една вяра, един език“ за разпространението на християнството сред славяните бихме искали да изясним следното. Филмовата лента е отражението на авторската гледна точка, съдържа субективна трактовка на редица исторически събития и не съответства на позицията на официалната руска историография, а също така и на подходи на Посолството на Русия в България. Хубаво е, че в нашите православни страни както и преди се запазва жив интерес към общите корени на вярата, писмеността и културата. Творческата инициатива, не подкрепена от историческа експертиза, за съжаление, не винаги води до постигане на замислената позитивна цел.“

Във филма се твърди, че Македония е родината на славянската азбука. Според автора Братята Кирил и Методий нямат нищо общо с България и въобще страната ни не фигурира като книжовен и православен център на Балканите по онова време. Филмът е отличен като „Най-добър телевизионен филм в регионално телевизионно студио“ на XXVI Международен филмов и телевизионен фестивал в Радонеж в Москва. Във филма се заявява, че най-важната част от мисията на Кирил и Методий е посещението им в Херсон, Крим. Там братята стъпили на земята на бъдеща Русия, а най-важна за света е християнизацията, извършена от княз Владимир. Там те сътворили азбуката, ползвайки…древен руски език. Светите братя били поставили основите на Третия Рим – Москва!

Черноризец Храбър е славянски просветител, който няма нищо общо с България. Славянската писменост тръгва от Охрид. Във филма Москва е представена като съвременната Византийска империя, която ще събере славянството под крилото си, което не е нова идея. Премиерата на филма в Скопие бе в навечерието на Рождество Христово.

В картата, на която е отбелязан пътя на светите братя Кирил и Методий България въобще не фигурира. Няма я. Не съществува. И в създаването на кирилицата не съществува.

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.