• ср. ян. 19th, 2022

Нейнски: Когато си част от една общност, България трябва да приеме НАТО-контингент на своя територия

Byking-of-net.com

дек. 28, 2021

Тепърва предстои да се види как ще развие българската политика, но важни са новите предизвикателства пред правителството – как ще се изправи и ще реши важните геостратегически проблеми. Мнозинството се състави, за да бъде разрушен един стар модел на управление, но тепърва ще видим какво ново ще могат да конструират и да създадат като промени.

Това обяви по Нова ТВ бившият външен министър Надежда Нейнски.

Тя акцентира върху три важни факта, които объркаха демократично мислещите хора в България.
Първият е твърдението на президента Радев, че Крим е руски. Не вярвам на случайните лапсуси. Вторият е нежеланието на военния министър Янев на наша територия да се разположи контингент на НАТО. Това е руска позиция. И третият са скандалните назначения на хора от ДС във Външно министерство, което е голям проблем за страната. Казват, че тези хора са професионалисти, свикнали са да защитават държавата, но коя държава – те са свикнали да защитават тоталитарната държава и да разграждат демократичните държави. Обграждането на външния министър с такива лица е заплаха за европейското бъдеще на България, категорична е Нейнски.
Тя подчерта, че нашето членство и в НАТО и в ЕС беше осъзнат избор.

Това означава решенията на двата съюза да се изпълняват от всички страни. Когато си част от една общност България трябва да приеме натовски контингент на своя територия. Това е възможност да се спрат руските провокация, но и гаранция за нас. Никой не знае как ще се развие ситуацията на границата на Украйна, но Путин постигна част от своя план – в началото на януари ще има разговори между Русия и НАТО. Но има и неизпълними условия, които Путин поставя, като например Украйна да остане в тяхното геостратегическо поле.

Предстоят разговори и по отношение на доставките на газ за Европа, а на всички е ясно, че Кремъл използва газа като оръжие Но по отношение на успехите на тези преговори е важно и членките на НАТО и на ЕС да бъдат единни, а не да търсят решаване на локални проблеми на двустранна основа, съветва Нейнски.

Тя коментира и проблемите между България и Македония.

Има подписан двустранен договор – политически документ. Има и рамкова позиция и решение на парламента. Двете държави, каквото са постигнали, са го направили, от тук нататък ЕС трябва да бъде гарант за изпълнението на този двустранен договор и той да залегне в пътната карта за присъединяването на Северна Македония. ЕС няма място в историческите спорове между двете държави, а трябва да бъде гарант по спазването на този политически документ, обясни бившият първи дипломат на България.

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *