• сб. ян. 29th, 2022

Наследникът на Заев кани Кирил Петков в Скопие в опит да договори отмяна на българските възражения

Byking-of-net.com

дек. 28, 2021

Лидерът на Социалдемократическия съюз в Република Северна Македония Димитър Ковачевски заяви, че възнамерява след като бъде избран за премиер на страната да покани в Скопие министър-председателя на България Кирил Петков в опит да договори отмяна на българските възражения срещу започването на преговори за присъединяване на страната към Европейския съюз.

Наскоро новият български премиер Кирил Петков се обяви за ускорено намиране на решение по спорните въпроси между София и Скопие. Наред с дискусиите по историческите въпроси Петков предлага да бъдат създадени и двустранни работни групи по икономически теми, без България да отстъпва от националния си интерес.

София настоява Република Северна Македония да включи в своята Конституция и българите като един от съставните народи, за да бъдат гарантирани и техните права.

След среща с американския посланик в Скопие Кейт Бърнс, Димитър Ковачевски каза още, че за македонската страна е най-важно да постигне взаимноприемлив план, по който българската „блокада“ за евроинтеграцията на Скопие да бъде вдигната „час по-скоро“.

„Трябва да останем искрено ангажирани в разговорите. Вярвам, че можем да намерим компромис по нерешените въпроси, ако новото българско правителство има същия подход,“ допълни Ковачевски.

Правителствената смяна в Северна Македония се налага след загубите, претърпени от Социалдемократическия съюз и албанските му партньори на местните избори през октомври, и оставката на досегашния премиер Зоран Заев.

Новото правителство на страната ще влезе в правомощията си в средата на януари, прогнозира днес председателят на парламента Талат Джафери.

По думите му, Димитър Ковачевски ще получи утре мандат за съставяне на правителство от президента Стево Пендаровски.

„Очакваме към 10-11 януари да бъде представен състав и програма на правителството и въз основна на консултации с партийните групи, които са в парламента, най-вероятно на 16 януари да се избере ново правителство, което да поеме функциите си ден след това“.

И днес от опозицията поискаха предсрочни избори, но Джафери посочи, че управляващата коалиция има поне 3-ма депутати повече от необходимите 61 депутатски гласа.

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.