• сб. ян. 29th, 2022

Манастирът „Свети Архангел Михаил“ си върна икона, открадната преди четвърт век

Byking-of-net.com

дек. 27, 2021

Православният манастир „Свети Архангел Михаил“ край град Дебелец си върна икона, която е била открадната от него преди четвърт век.

Средновековният манастир край Дебелец възстанови дейността си преди две години, след като десетилетия е бил превърнат в център за душевноболни, където монасите и пациентите са делили  общи пространства.  През 1997-а година голяма част от иконите в църквата на манастира „Свети Архангел Михаил“ са били откраднати, сред тях и е била и иконата на св. Йоан Предтеча, разказа пред БНР йеросхимонах Димитрий Зографски: 

„Дълги години не се е знаело къде са тези икони, нямало е и как да се търсят, докато точно, когато става това възстановяване на храма, ето това е чудото – че без реално ние да търсим тази икона, тя се появи, заради това, че има усърдни хора, усърдни вярващи“.

Иконата е намерена от младия учител по история и спомоществовател на манастира Йордан Райков: 

„Сърфирайки из интернет, в един аукцион ми попадна икона, която ми е позната като изпълнение и като стил. В сравнение с оригиналните тук икони размерът също съвпадна. Впоследствие реставраторите, които реставрираха оригиналния иконостас, потвърдиха, че тази икона действително някога е била на мястото си“.

Манастирът „Свети Архангел Михаил“ край Дебелец все още се възстановява, а в празничните дни в неговата църква се извършват богослужения. 

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.