• вт. ян. 25th, 2022

Доц. Надежда Сталянова: „Всеки сам си преценя“ е българската реплика на годината

Byking-of-net.com

дек. 27, 2021

„Всеки сам си преценя“ е българската реплика на годината. Това каза пред БНР доц. Надежда Сталянова от Катедра „Българска филология“ към Факултета по славянски филологии в Софийския университет.

По думите ѝ вторичната функция на тази фраза е ирония към това, че човекът, който я употребява, е толкова некомпетентен, че не съзнава каква вреда може да нанесе на себе си, на близките си и че няма никаква гражданска позиция.

Доц. Сталянова отбеляза, че за съжаление:

„Човекът, създал тази реплика, не се е самоиронизирал. Репликата възникна като съзнателна позиция, противопоставяща се на научния прогрес. И разбирането за това, че всеки има право да взема решения за своето здраве и живот. Тази реплика се зароди в социалните мрежи и според мен е несъзнателна грешна граматична форма „преценя“, а не „преценява“, но тя се хареса и се завъртя. Хареса се, защото е колоритна, а в социалните мрежи има една тенденция по-образованите, да кажем „граматичната полиция“, да се присмиват на хората, които правят отклонения, допускащите грешки, да ги изкарва некомпетентни, необразовани и прости“.

Ако чужденец си преведе тази фраза, няма да разбере целия контекст на пандемията, в който тази реплика функционира, обясни още тя.

В предаването „12+4“ изследователката, която повече от 15 години професионално следи езика на българските политици, коментира:

„През последните няколко години се наслагваше умора от това, че слушаме все едни и същи хора. Тенденциите в езика на политиците бяха все едни и същи, защото и хората, които слушахме, бяха все същите“.

Новите лица носят и нов език, каза доц. Сталянова.

Онлайн обучението е превърнало децата в негови жертви, смята преподавателката:

„Онлайн обучението ги направи по-мързеливи. … Служенето с езика изисква все по-голямо усилие от тях“.

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *