• пт. ян. 28th, 2022

Православната църква отбелязва втория ден на Рождество Христово – Деня и на бащата

Byking-of-net.com

дек. 26, 2021

С тържествени богослужения православната църква отбелязва втория ден на Рождество Христово. Празникът се нарича Събор на Пресвета Богородица и е в прослава на Дева Мария като избрана да роди Спасителя на света.

Почита се и св. Йосиф Обручник, на чийто грижи били поверени Божията майка и Богомладенеца Христос. За това и 26 декември се приема за Ден на бащата. 

В богослужебната традиция на Православната църква след тържеството в чест на свещените събития, свързани с рождението на Исус Христос, се почита Света Богородица, като избрана да бъде майка на Спасителя. Божията майка е символ на майчинството, на грижата, на човещината и любовта. Тя винаги носи в сърцата ни много топлина и е застъпница и закрилница за нас, за всички майки и за всички семейства.

Днес богослужебна прослава се отдава и на земния баща на Христос – Св. Йосиф Обручник. Затова се приема и за Ден на бащата.

В повечето страни Денят на бащата е светски празник. Той съществува навсякъде по света, но се отбелязва на различни дати. Според католическата традиция празникът се чества на деня на св. Йосиф 19 март, в Южна Африка и Япония Денят на бащата се отбелязва през третата неделя от месец юни. В Русия пък празникът се чества на 23 февруари – Ден на защитника на отечеството, военен празник, считан от мнозина за ден на мъжа.

В последните години широка популярност добива американският вариант, който е тържествено отбелязан за първи път във Вашингтон през 1909 година. Но, едва през 1972 година президентът Ричард Никсън го обявява за официален празник.

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.