• вт. ян. 25th, 2022

Карадайъ пред Тюркян чешма: Днес България има нужда от силно ДПС

Byking-of-net.com

дек. 26, 2021

37-години по-късно милицията пак влезе в домовете на хората, заяви на възпоменателен митинг пред паметника на 17-месечната Тюркян, загинала по време на мирен протест срещу смяната на имената на 26 декември 1984 година в Могиляне, Мустафа Карадайъ.

Лидерът на ДПС е в Кърджалийско за отбелязването на 37-годишнината от „декемврийските събития“.

Днес България има нужда от силно ДПС, посочи Карадайъ.

В своите думи към събралите се пред чешмата-паметник, дошли да отбележат 37- годишнината от трагичните събития през 1984 година, Карадайъ отбеляза, че изпращаме една година изпълнена с кризи -КОВИД криза, здравна, социална, икономическа и успоредно с това политическа. Има криза на държавността и на демокрацията”, акцентира председателят на ДПС.

„За борбата за права и свободи, за честта, за достойнството, за запазване на идентичността, ние докарахме демокрацията в България”, каза още лидерът на ДПС. И допълни: “Така се създаде ДПС – да отстояваме нашите права и нашите свободи,идентичността ни.“

Карадайъ с тревога отбеляза че „31 години след създаване на ДПС, виждаме регресия.”

Някои политически ръководители върнаха тази година полицията във времената на комунистическата милиция, униформени нахлуха в домовете на инвалиди без законно основание. Виждаме, че повече от всякога България има нужда от ДПС, за да възстанови демокрацията и държавността в страната. И за това сме тук, на тези площади. Ние сме онези, които имаме дълг да съхраним свободата и демокрацията и заедно ще го направим, както преди 37 години. Ние помним онези процеси и ще бъдем тук, за да могат да ги помнят и бъдещите поколения, за да можем да си вземем поуката и да градим нашата държава- свободна и демократична, подчерта лидерът на ДПС.

Мустафа Карадайъ бе категоричен, че „онези политически ръководители, които заставиха полицията да стане милиция, трябва да си понесат отговорността.”

За незаконните деяния и милиционерщината заявявам, че след като изчерпим националните правни процедури, тази тема ще стигне и до Европейския съд за правата на човека в Страсбург. Не можем ние да премълчаваме рушенето на демокрация и държавността. Днес, ако го премълчим, каква България ще завещаем на нашите деца и внуци, попита риторично Карадайъ.

На събитието присъстваха и зам.-председателят на НС Мукаддес Налбант, зам.-председателите на ДПС Ахмед Ахмедов и Хасан Азис, народните представители Джейхан Ибрямов, Сезгин Мехмед, Ихсан Хаккъ, Имрен Мехмедова, Адлен Шевкед, Байрам Байрам, Елхан Кълков, Хайри Садъков и Небие Кабак, евродепутатите Илхан Кючюк и Атидже Вели, генералния консул на Р Турция в Пловдив Корхан Кюнгерю, кметът на община Кестел, Бурса Йондер Танър, кметът на община Гюрсу, Бурса Мустафа Ъшък, председателя на Висшия мюсюлмански съвет Ведат Ахмед, районния мюфтия на Кърджали Басри Еминефенди, както и бившите народни представители Ерол Мехмед, Танер Али и Салиха Емин и ​кметове и ​членове и симпатизанти на ДПС.

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *