• пт. ян. 28th, 2022

6000 души са дарили кръв във ВМА за една година

Byking-of-net.com

дек. 25, 2021

Близо 6000 са кръводарителите във Военномедицинска академия през отиващата си 2021 година. От тях повече от половината – 3200, са военнослужещи и цивилни служители в различни военни формирования. Това съобщиха от ВМА във Фейсбук.

28 години от създаването си отбелязва днес – на най-светлия християнски празник, Центърът по транфузионна хематология на ВМА.

„Кръвният център има незаменима роля при критични условия, доказана през годините, затвърдена и в настоящата пандемична ситуация. Вече 2 години работим при тези условия. Искам да благодаря на колегите за смелостта, която демонстрираха в началото на миналата година, когато неизвестните пред нас, свързани с този вирус, бяха много. Въпреки това, ние продължихме да работим, включително и с нашите мобилни екипи“, коментира проф. Румен Попов, ръководител на Кръвния център на ВМА.

Той благодари на всички, които въпреки извънредната ситуация, продължават да помагат на ВМА в битката за човешкия живот.

В Центъра по транфузионна хематология не отчитат отлив на желаещите да дарят. „Най-силни” през последната година са били месеците април и септември, когато са регистрирани и най-много кръводарители, съответно: 669, от които 298 военнослужещи, и 777, от които 492 са дарителите от частите на Българската армия.

Центърът по трансфузионна хематология запазва стратегическата си роля не само на ниво ВМА, но и в национален мащаб, помагайки при нужда и на пациенти от други болници в страната.

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.