• ср. ян. 19th, 2022

Боян Чуков: Русия няма да нахлуе в Украйна, но България е застрашена, ако допусне нови контингенти

Byking-of-net.com

дек. 24, 2021

В Украйна съзряха „намеци“ за възможен ядрен удар от страна на Русия. 

Експертът по национална сигурност Боян Чуков обаче е на мнение, че Русия няма да нахлуе в Украйна.

„Ако говорим за вербална ескалация, напрежението ескалира. С военни действия, особено с хипотезата, че ще има ядрен удар, това е несериозна работа. Украинците се опитват да привлекат внимание към конфликта, който имат с руснаците. В момента с предложението, което направиха руснаците на американците, с този „ултиматум“, те преместиха световното обществено мнение от конфликта Украйна – Русия в отношенията между САЩ и Русия“, заяви Боян Чуков пред Bulgaria ON AIR.

Руснаците в своето предложение поставят условие НАТО и неговите съоръжения да се изтеглят там, където са били на 27 май 1997 г. – нещо, което американците ще отхвърлят, обясни експертът.

„Там се отваря една вратичка, защото руснаците казват, че ако те не го приемат, ще пристъпят към контразаплахи от тяхна страна. Путин колкото е прогнозируем, толкова е и непрогнозируем. Той винаги, когато казва нещо, го прави, но никой не може да разбере кога и по какъв начин ще го направи“, изтъкна Чуков.

Опитва ли се Путин да провокира конфликт?

„Не. Просто военните учения на НАТО и на американците стигнаха до такава точка на руските граници, в която вече крилатите ракети за съвсем неприемливо за руснаците време могат да стигнат до големите градове на Руската федерация“, посочи експертът по национална сигурност.

По думите му, засега единствено от едната страна се правят инициативи за разговори.

„Всички искат да разговарят с Путин, защото руснаците казаха, че ще разговарят само със САЩ, а на втори план остават преговорите с НАТО“, уточни той и добави, че със санкции нищо вече не може да се направи.

Според Боян Чуков финансовият елемент на американското могъщество започва да се намалява и САЩ нямат финансовия ресурс да бъдат този лидер, който бяха преди 15 години.

„Китай е военно-индустриална държава. Русия е военно-енергийна държава, а САЩ са военно-финансова държава. Именно финансовият елемент на американското могъщество започва да се намалява. Ако доларът преди беше резервна валута в целия свят, в момента се е свил до 60%“, смята Чуков.

Експертът е категоричен, че в момента има геополитическо преформатиране на света и че всяка една държава се опитва да си изгради своя сфера на влияние.

Къде е мястото на България в този конфликт? Ще пострада ли Източна Европа?

„Естествено, че е застрашена страната ни. В момента, в който започнат да се вкарват нови контингенти, всички тези военни обекти стават „легитимна“ цел на руските ракети. Всеки трябва да си прави сметката, когато се съгласява да участва в тази конфронтация. В момента всичко зависи от тези, които сме си избрали на изборите“, каза още гостът в студиото.

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *