• чт. ян. 27th, 2022

Премиерът за военния министър: Мнението му срещу разполагането на още НАТО-войски у нас е лично

Byking-of-net.com

дек. 22, 2021

Премиерът Кирил Петков коментира след заседанието на правителството думите на военния министър Стефан Янев, който вчера заяви, че България няма необходимост да разполага допълнителни войски на НАТО.

Мотивът на министър Янев е, че в момента „не са налице необходимите обстоятелства, които могат да аргументират решение, свързано с разполагане на допълнителни войски на наша територия“. Той посочи още, че „такова решение не би кореспондирало нито със съюзните интереси, нито с националния интерес на Република България“.

Според премиера това мнение е лично на неговия военен министър. „Въпросът за засилване на военното присъствие на НАТО в България не е разискван нито в Министерски съвет, нито с партньорите. И мнението на министъра на отбраната, че няма нужда от увеличаване на присъствието, е негово лично. Ние сме активен член на НАТО, но вярваме, че е най-добре проблемите да се решават с дипломация и по мирен път, заяви още Кирил Петков. Той разясни, че България няма интерес от военно положение до границите си.

Съветниците на външната министърка Теодора Генчовска, свързани с бившата ДС, ще бъдат уволнени, обяви още премиерът по повод скандала с назначаването на Петко Сертов за съветник на външния министър.

Петков благодари на министърката и ИТН, че са одобрили освобождаването им, след като е станало ясно тяхното минало, свързано с бившата ДС.

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.