• ср. ян. 19th, 2022

Пламен Димитров: Опитваме се да защитим тези 500 000 души, които получават минимална заплата

Byking-of-net.com

дек. 22, 2021

Опитваме се да защитим най-незащитените – около 500 хиляди души, които получават минимална работна заплата. Имах преди няколко дни среща с премиера Кирил Петков и една от темите, които коментирахме беше тази. Тези 750 лева минимална заплата – вероятно няма да са толкова, но е сигурно, че ще има конкретни преговори с нас.

Това заяви в ефира на Нова телевизия президент на КНСБ Пламен Димитров.

По думите му държавата трябва да се съобразява с това какво става с реалния пазар на труда. „Ако ръстът на средната работна заплата е 14 процента на годишна база – по данни на НСИ. Нарастването на доходите в частния сектор е 12 на сто. Ако се вземе това предвид – минималната заплата трябва да стане поне 730 лева”.

Официалната инфлация преминава 7 на сто на годишна база. „По наши изчисления реалната инфлация е поне двойна. Така че, моят съвет е да се вдигнат заплатите с между 12 и 15 на сто, а ние ще се опитаме да вдигнем минималната поне с толкова”, посочи Димитров.

Според него и за пенсионерите трябва да се гарантира повишение на парите за старост поне с 15 на сто. „Трябва да се гарантира, че и възрастните хора ще могат да продължат да имат същата покупателна способност и през 2022 година. Говорим сумарно – през това, което ще даде коефициента от преизчисляването и допълнителното социално подпомагане”, категоричен е той.

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *