• сб. ян. 29th, 2022

Външният министър Теодора Генчовска е оттеглила назначението на Петко Сертов като нейн съветник

Byking-of-net.com

дек. 22, 2021

Външният министър Теодора Генчовска е оттеглила рано тази сутрин назначението на бившия шеф на ДАНС Петко Сертов като нейн съветник.

Името на Сертов предизвика вълна от негативни коментари

„Бившият председател на ДАНС Петко Сертов няма да е съветник на министъра на външните работи Теодора Генчовска. За съветници няма да бъдат назначавани лица, свързани с Държавна сигурност,  съобщи по-късно в кулоарите на парламента председателят на ПГ на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов.

Няма да има нито един съветник от Държавна сигурност в екипа на Министерство на външните работи. Нямам друг коментар“, каза Йорданов.

Появяването на името на някогашния председател на БОРКОР (днес КПКОНПИ) разбуни духовете и в Министерския съвет, и в социалните мрежи, след като стана ясно, че ще бъде дясна ръка на министърката от квотата на „Има такъв народ“.

Сертов бе първият председател на ДАНС до лятото на 2009 г., а след това бе назначен за шеф на аналитичната служба за борба с корупцията БОРКОР.

Той се прочу с изчезването си за близо месец в края на 2014 година. На 8 декември вечерта той е излязъл от дома си, оставил е двата си мобилни телефона и бе отишъл в Гърция. Сигналът до полицията бе подаден от съпругата му. Сертов се върна в България месец и половина по-късно.

През 1984 г. започва професионалната си кариера на кадрови офицер във Второ главно управление (контраразузнаването) на Държавна сигурност.

След това започва работа в Централна служба за борба с организираната престъпност (ЦСБОП) в МВР през 1991 г. в сектор „Международен тероризъм“.

От 2001 г. е член на обществения съвет по „Европейска и евроатлантическа интеграция“ към президента, а през 2005 г. е назначен за секретар на Съвета по сигурността на правителството.

В края на 2007 става председател на ДАНС, а след това е назначен за шеф на БОРКОР.

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.