• ср. ян. 19th, 2022

Стефан Янев се опълчи на НАТО: Разполагането на допълнителни войски не е от национален интерес

Byking-of-net.com

дек. 21, 2021

Военният министър Стефан Янев се обяви срещу разполагането на войски на НАТО у нас на този етап. Според него „не са налице необходимите обстоятелства, които могат да аргументират решение, свързано с разполагане на допълнителни войски на наша територия“.

Такова решение не би кореспондирало нито със съюзните интереси, нито с националния интерес на Република България„, посочи Янев във фейсбук профила си.

Той за втори път в рамките на два дни коментира публикацията на германското списание „Шпигел“, в която е цитиран командващият силите на НАТО в Европа – американският генерал Тод Уолтърс. Той е поискал алиансът да установи военно присъствие в България и Румъния като това, което вече има в Полша и балтийските страни.

Янев отбелязва, че в рамките на НАТО се коментират различни варианти за отговор, включително разполагане на допълнителни войски в България и Румъния по модела на засиленото предно присъствие.

„На този етап те са на ниво военно-техническо обсъждане и окончателно решение не е взето. Моята позиция е, че подобен дебат, респективно – подход, има потенциал да доведе до нежелано нарастване на напрежението в региона. Още повече, че на този етап няма основания наблюдаваните процеси да се разглеждат като директна заплаха за Алианса и релевантната зона за сигурност. В този смисъл не считам, че са налице необходимите обстоятелства, които могат да аргументират решение, свързано с разполагане на допълнителни войски на наша територия“, написа Янев.

Според него такова решение не би кореспондирало нито със съюзните интереси, нито с националния ни интерес.

В същото време Янев подчертава: Отчитайки динамиката в средата на сигурност, българската държава има готовност да увеличи капацитета на собствени национални сили на своя територия в контекста на съюзните възможности за възпиране и отбрана.

Шокиращо, изказването на Янев идва броени дни, след като Кирил Петков и генсека на алианса Йенс Столтенберг си стиснаха ръцете в Брюксел в единодушие за руската заплаха за източния фланг на НАТО.

Ето цялата позиция на вонния министър Стефан Янев:

Настоящото увеличение на руския военен потенциал и дейностите по източния фланг на НАТО са обстоятелства, които не само трябва да бъдат взети предвид, но и да се следят с особено внимание.

Тези процеси налагат необходимостта от единен подход от страна на НАТО, без обаче той да води до ненужна ескалация на напрежението. В момента в рамките на НАТО се коментират различни варианти за отговор, включително разполагане на допълнителни войски в България и Румъния по модела на засиленото предно присъствие. На този етап те са на ниво военно-техническо обсъждане и окончателно решение не е взето.

Моята позиция е, че подобен дебат, респективно – подход, има потенциал да доведе до нежелано нарастване на напрежението в региона. Още повече, че на този етап няма основания наблюдаваните процеси да се разглеждат като директна заплаха за Алианса и релевантната зона за сигурност.

В този смисъл не считам, че са налице необходимите обстоятелства, които могат да аргументират решение, свързано с разполагане на допълнителни войски на наша територия. Такова решение не би кореспондирало нито със съюзните интереси, нито с националния интерес на Република България.

Същевременно отново подчертавам, че процесите в геополитическата среда трябва да се следят с особено внимание.

Отчитайки динамиката в средата на сигурност, българската държава има готовност да увеличи капацитета на собствени национални сили на своя територия в контекста на съюзните възможности за възпиране и отбрана.

 Тази готовност е функция на потенциалната възможност от поява на всякакъв тип заплаха, независимо от направлението, от което произтича.

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *