• сб. ян. 29th, 2022

Николай Василев: Бюджетният дефицит ще бъде най-високият след Виденов

Byking-of-net.com

дек. 21, 2021

„Коалицията е на всяка цена, партиите се опариха от изборите. Правителството трябва да бъде подкрепяно за правилните неща. Едното от тях е, че международният имидж на България може да бъде подобрен бързо и значително. Другото е, ако има кампания за ваксинация, за да можем да преборим по-бързо пандемията“.

Това каза пред БНР Николай Василев, вицепремиер 2001-2005 година, министър на икономиката, на транспорта и съобщенията, на държавната администрация и административната реформа в кабинетите на НДСВ и на Тройната коалиция. Той беше номиниран за премиер в първия проектокабинет на „Има такъв народ“, но после бе оттеглен.

По думите му правителството трябва да получи подкрепа и ако реално започне да реализира намеренията си за оптимизация на публичния сектор:

„Това трябва да стане бързо и решително. Защото от приказките, накрая можем да свършим с нула… Ако има правилна воля, нещата могат да се случат и политически неутрално“.

В предаването „12+3“ Василев сподели някои свои опасения:

„Коалиционното споразумение е изцяло в лява посока. Всички се приравниха към идеологията и вижданията на най-левия от тях. Всички идеи за реформи бяха изоставени… В икономическата сфера липсват неща като приватизация, концесия, публично-частно партньорство, капиталови пазари. Ако погледнем бюджетни показатели като процент преразпределение, бюджетни разходи към БВП, това вероятно ще бъде най-високият показател за българския преход. Бюджетният дефицит ще бъде най-високият след Виденов“.

Според него думата „реформи“ липсва цялостно и за момента преобладава думата „популизъм“:

„Затова засега това не е заслужило да бъде наречено реформаторско правителство“.

Николай Василев посочи, че мораториумът върху цените на тока, парното и водата е „сразил всички, които вярват в пазарната икономика, в законността и в европейското развитие на страната“.

„Притеснен съм, че инстинктите и интуицията на сегашната управляваща коалиция са популистки по дефиниция,“ отбеляза Василев.

И подчерта, че 5-6% инфлация е по-ниска от средното за последните 30 години.

„Не е приятно, но не трябва да драматизираме. Не бих нарекъл това криза, а ситуация, на която трябва да се отговаря с пазарни средства – доходите растат всяка година, пенсиите пораснаха, минималната работна заплата ще расте още. Правилните начини са да се подкрепят социално слабите слоеве, останалото да почива върху законите на пазарната икономика,“ категоричен е Николай Василев.

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.