• пт. ян. 28th, 2022

Любомир Каримански: Мораториумът е временна мярка, ситуацията е извънредна

Byking-of-net.com

дек. 21, 2021

„Има такъв народ“ подготвят промени в Закона за енергетиката, като целта е да се регулира скъпия ток за бизнеса и бита. Това заяви в предаването „Лице в лице“ по бТВ депутатът от партията на Слави Трифонов – Любомир Каримански.

Относно наложения мораториум върху цените на тока, парното и водата, Каримански посочи, че ситуацията е извънредна и той се явява като временна мярка.

Той уточни, че с предложените днес промени държавата и бизнесът ще си поделят тежестта за скъпата електроенергия – сумата за компенсация ще бъде увеличена, но от нея ще се възползват само засегнатите предприемачи.

ИТН предлагат намаляване на технологичните разходи на мрежовите оператори чрез закупуване на електрическа енергия от обществения доставчик. „Имаме едни технологични разходи на всеки един мрежови доставчик. В момента вместо тези цени да бъдат плащани на свободния пазар, този разход ще бъде плащан от регулирания пазар, за да бъде компенсиран бизнеса“, обясни той.

Каримански посочи, че се предвижда фонд, който да дава стабилност на българската енергетика: „И който да генерира средства по един справедлив начин. В този фонд искаме да ориентираме всички онези свръхпечалби на производителите и те да бъдат разпределени на един по-справедлив принцип, така че цената за крайния потребител да няма този натиск“.

Депутатът заяви, че една от първите задачи на парламентарната енергийна комисия ще бъде съставът на Комисията за енергийно и водно регулиране. Според него „Топлофикация – София“ се управлява безхаберно и дължи суми на ТЕЦ-Варна.

„Най-вероятно са купували газ от ТЕЦ-Варна, но защо точно от ТЕЦ–Варна? КЕВР може да отговори на този въпрос. Призовавам Столична община и кмета на София да отговорят – как се запълват течовете, защо имаме толкова голяма дупка в бюджета, защо изнася част от енергията, която произвежда“, коментира Каримански.

По думите на депутата е необходим спешен одит на държавното дружество. Още за Бюджет 2022 и инфлацията през следващата година – вижте във видеото!

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.