• сб. ян. 29th, 2022

Д-р Гергана Николова: Децата с някои хронични заболявания трябва да се ваксинират срещу COVID-19

Byking-of-net.com

дек. 21, 2021

„Децата с хронични заболявания като астма, наднормено тегло, диабет или със сърдечно-съдови заболявания трябва да бъдат ваксинирани срещу COVID-19, а не точно те да не бъдат ваксинирани“. Това заяви пред Нова тв д-р Гергана Николова от БЛС. „Това не са малко деца.

Много често страхът сред родителите им е водещ. При заразяване с коронавирус обаче тези заболявания биха се влошили“, каза тя.
„За да защитим децата, първо ние трябва да сме ваксинирани. Трябва да започнем с бабата и дядото, с бащата и с майката“, коментира Николова.

„Срещу тетанус и дифтерия правим реваксинация на определени години. COVID-19 не е първото нещо, за което периодично ще правим такава. Ваксината срещу грип всяка година е различна спрямо щама, който очакваме. Реваксинацията не е нещо ново в медицината”, каза още тя.

Според нея съществува нужда още повече да се информират хората за ползата от ваксините „Трябва да се обърнем към 40-45-те процента от колебаещите се. Трябва ни широка, но базирана на научна основа кампания”, посочи Николова.

По думите й доклад на СЗО показва, че в България доверието на пациентите е най-високо по отношение на личните лекари и фармацевтите. „Затова се реши, че когато се говори по отношение на ваксините това трябва да бъде насочено през нас”, поясни тя.

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.